Island går till val idag – Spännande in i det sista

2021 09 29

I dag går islänningarna till val och allt pekar på att det slutar med en rafflande valvaka i kväll.

De senaste fyra åren har Nordens nordligaste land styrts av statsminister Katrín Jakobsdóttir från det Vänster-Gröna Partiet. Hon leder en udda trepartiregering som består av Vänster-Gröna Partiet, liberala mittenpartiet Framstegspartiet och högerpartiet Självständighetspartiet.

ANALYS

Enligt de senaste mätningarna hänger det på en tunn tråd om trepartiregeringen ska få förnyat förtroende eller inte och då hela nio partier ser ut att få över 5 % och komma in i Islands parlament Alltinget kan det blir en rörig historia att bilda ny regering.

Zooma in

På bilden ses alla partiers resultat enligt ett snitt av de sista mätningarna innan valdagen och gråa staplar visar valresultatet från 2017. Zooma in bilden med fingrarna om du använder mobiltelefon.

Parti för parti

Här är partierna:

🔴 Socialisterna – Ett helt nytt parti som har likheter med Vänsterpartiet.

🟢 Vänstergröna – Kallad även Vänsterpartiet De Gröna. Innehar i nuläget statsministerposten men har tappat i mätningarna. Därmed är det osäkert om partiledaren Katrín Jakobsdóttir blir omvald. Hon kan dock bli det även om partiet tappar ifall till exempel Centern ger henne stöd igen.

🔴 Socialdemokraterna – Ser ut att öka jämfört med förra valet.

🟠 Liberalerna – Går fram rejält i mätningarna.

🟢 Centern Framstegspartiet– Ett liberalt men EU-skeptiskt landsbygdsparti som med sin mittenposition är en attraktiv regeringskollega för flera partier.

🟣 Piratpartiet – Ett EU-kritiskt och systemkritiskt parti.

🔵 Högerpartiet Självständighetspartiet. Islands största parti och motsvarar Moderaterna. Är Nato-positivt med EU-skeptiskt. Eftersträvar att vara ett brett parti och undviker att glida för långt högerut.

🔵 Nya Högern – Kallas Centerpartiet men ligger relativt långt till höger. Konservativare än Högerpartiet.

🟡  Folkpartiet – Fokusera på äldrefrågor och är negativt till invandring. Har svårt att finna samarbetspartners.

Klimatet i fokus

Klimatet har varit den största valfrågan tillsammans med ekonomin och även om Väster-Gröna tappat i mätningarna så blåser det vänstervindar och alla tre högerpartier tappar i mätningarna.

[yop_poll id="662"]