UTRIKES: Irans diktator skakas av våldsamma protester

2022 09 22

– Död åt diktatorn, skriker folkmassor i Iran.

Protesterna mot den brutala islamistregimen har nu spridit sig till 20 olika städer.

Kräver frihet

Tusentals personer har gått ut på gatorna och demonstrerat runt om i landet i protest mot såväl diktatorn och hans lakejer som mot den så kallade moralpolisen.

– Videoklipp visar hur demonstranter vrålar ”Kvinnor, livet, frihet”. Andra [klipp] visar eldsvådor och bråk med poliser eller hur folk tar av sig och bränner sina slöjor, rapporterar CNN:s utrikeskorrespondent Jomana Karadsheh.

Demonstrationerna inleddes efter att 22-årig Mahsa Amini avled på ett sjukhus i Teheran i fredags förra veckan.

Slog huvudet mot fordon

Hon greps i huvudstaden under ett besök hos släktingar när moralpolisen anklagade henne för att inte täcka sitt hår och sin kropp tillräckligt noga.

Hon togs till moralpolisens lokaler för att ”utbildas” men uppgifter gör gällande att moralpolisen slog hennes huvud mot ett fordon och slog ihjäl henne med en batong.

Ungdomar marscherar

Händelsen har lett till omfattande protester som inte bara riktar sig mot den extremislamistiska diktaturens  diskriminering mot kvinnor.

– Videoklipp visar hur plakat med bilder på landets religiösa ledare förstörs samtidigt som folk skriker ”Död åt diktatorn”, rapporterar CNN.

Ungdomar som marscherar i huvudstaden skriker ”Vi är krigets barn. Kom och slåss så slår vi tillbaka”.

Män applåderar

BBC News uppger att nio personer har dödats i protesterna inklusive ett barn som skjutits ihjäl av regimens polisstyrkor.

Flera videoklipp i sociala medier visar kvinnor som tar av sig sina slöjor och bränner upp dem till publikens jubel.

Kvinnor och män marscherar tillsammans och män applåderar när kvinnorna eldar upp sina slöjor som de tvingas bära på grund av tvång från regimen.

Får stöd av Joe Biden

– Nej till huvudslöjan, nej till turbanen, ja till frihet och jämställdhet, skriker demonstranterna, uppger BBC News.

USA:s president Joe Biden har gått ut och givit de iranska demonstranterna sitt stöd.

– De modiga kvinnorna i Iran demonstrerar just nu för sina grundläggande rättigheter, sa Joe Biden vid sitt tal i FN:s generalförsamling i New York i dag.

Videoklipp i Iran visar hur poliser misshandlar demonstranter som kräver frihet och misshandlar kvinnor som inte vill ha på sig slöjor.

Attackerar poliser

Andra klipp visar hur folkmassor attackerar poliser och en polis uppges ha dödats.

Diktatorn och hans statsapparat har försökt stänga ned sociala medier för att hindra att demonstrationerna sprids ytterligare.

Genom att stoppa Facebook och Instagram hoppas regimen på att hindra att klippen med kvinnor som bränner sina slöjor sprids ytterligare.

Klippen kan leda till ännu fler kvinnor gör likadant och i förlängningen kan demonstrationerna rikta sig allt mer mot diktaturen och regimen.

Foto: Twitter

Text: Redaktionen