JUST NU: Iran slår till mot EU-land – pekas ut som pirater

2022 05 27

Terrorstämplade Revolutionsgardet i Iran har slagit till mot två grekiska fartyg i Persiska viken.

Islamiska revolutionsgardet i Iran, IRGC, har beslagtagit två oljetankfartyg från Grekland.

Händelsen bekräftas på militärorganisationens hemsida.

“På grund av kränkningar”

– IRGC:s flotta beslagtog idag (fredag) två grekiska oljetankers i Persiska viken på grund av kränkningar som begicks, meddelar Revolutionsgardet via en av sina vakter i ett officiellt uttalande på dess webbplats.

Beslagtog rysk olja

Vad exakt kränkningarna bestod av framgår inte i uttalandet. Uppgifter från Aten hävdar dock att fartygen var på väg att leverera iransk olja till Washington, enligt France 24 och nyhetsbyrån AFP.

Oljan ska innan dess ha beslagtagits av grekerna från ett ryskt tankfartyg.

Helikoptrar landade på fartygen

Enligt det grekiska utrikesministeriet landade iranska helikoptrar på de två grekiska fartygen. 

Från Grekland sida anklagas Iran för att utöva “sjöröveri”, skriver den franska tidningen.

Besättningens öde okänt

Det ena oljetankfartyget kallas för “Den försiktiga krigaren” och identifierades snabbt av det Aten-baserade företaget Polembros. Det framgår inte vad som har hänt med de nio greker som uppges ha befunnit sig ombord.

– Fartyget har beslagtagits av de iranska myndigheterna. Vi har ingen kommunikation med dem för närvarande, säger en taleskvinna för företaget till AFP.

Eskalerad konflikt

Revolutionsgardets övertagande av de grekiska fartygen tolkas som en eskalering av ett diplomatiskt bråk mellan de två länderna.

Bakgrunden är att Grekland beslagtog en oljetanker som seglade med rysk flagga och med iransk oljelast förra månaden.

Anklagar USA

Från den grekiska huvudstaden har man bekräftat att 115 000 ton olja var på väg till USA, erfar nyhetsbyrån. Oljan beslagtogs enligt Grekland som en del av de sanktioner som införts mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Iran å sin sida anklagar USA för att begå “ett uppenbart brott mot havsrätten och relevanta internationella konventioner” och “krävde ett omedelbart upphävande av beslagtagandet av fartyget och dess last”. 

Nya sanktioner

USA satte på nytt in nya sanktioner mot Iran efter att landets förre president, Donald Trump, dragit sig ur ett kärnkraftsavtal mellan Iran och världens stormakter 2018. Bland annat är oljeexporten, som innebär en stor inkomstkälla för Iran, ett mål i sanktionerna.

Islamiska revolutionsgardet är även terrorstämplat av USA. Bakgrunden är att landet anser att Iran utnyttjar organisationen både för att begå och finansiera terrorbrott i andra länder.

Foto: S. Drakhshani

Text: Redaktionen