UTRIKES: Iran hotar EU-land
2023 01 04
Företrädare för den iranska regimen rasar efter en publicering av karikatyrer föreställandes Ayatollah Ali Khamenei.
Ayatollah Ali Khamenei är den högsta andliga och politiska ledaren i Iran och har varit så ända sedan 1989.
När den franska satirtidningen Charlie Hebdo därför publicerade dussintals karikatyrer föreställandes samma ledare togs det inte emot särskilt väl i den iranska regeringen, rapporterar France24 via nyhetsbyrån AFP.
– Den förolämpande och oanständiga handlingen av en fransk publikation genom att publicera karikatyrer av den religiösa och politiska auktoriteten kommer inte att ske utan ett effektivt och beslutsamt svar, framhåller Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian på Twitter.
– Vi kommer inte att tillåta den franska regeringen att överskrida gränsen. De har definitivt valt fel väg, tillägger han utan att gå in på vilka konsekvenserna skulle bli.
Sexuell karaktär
Flera av bilderna var av sexuell karaktär och föreställde förutom Khamenei även andra religiösa ledare, skriver AFP.
Karikatyrerna uppmärksammade även myndigheternas användning av dödsstraff som en taktik för att slå ut protesterna i Iran.
– Det var ett sätt att visa vårt stöd för iranska män och kvinnor som riskerar sina liv för att försvara sin frihet mot teokratin som har förtryckt dem sedan 1979, framhåller Charlie Hebdo redaktör Laurent Sourisseau i en ledartext.
Har nått politikerna
Hoten från Iran har nu kommenterats även av franska politiker.
– Låt mig vara tydlig: den repressiva och teokratiska regimen i Teheran har ingenting de kan lära Frankrike, säger parlamentarikern och exministern Nathalie Loiseau enligt nyhetsbyrån.
Hon beskriver de iranska varningarna som ett direkt hot mot Charlie Hebdo.
Nära årsdagen av attacker
Bilderna publicerades i en specialutgåva för att uppmärksamma årsdagen av den dödliga attack som 2015 riktades mot samma tidning, då tolv personer dog och elva skadades när beväpnade islamistiska män påstod sig hämnas på ett beslut om att trycka karikatyrer av profeten Mohammed.
– Åtta år senare har religiös intolerans inte sagt sitt sista ord, säger tidningens chef.
Tidningen beskriver sig som en yttrandefrihetskämpe men har också kritiserats för att vara onödigt provocerande, och är kontroversiell även i Frankrike, skriver AFP.
Foto: S. Gholamreza Nematpour
Text: Redaktionen