UTRIKES: Iran hotar EU-land

2023 01 04

Företrädare för den iranska regimen rasar efter en publicering av karikatyrer föreställandes Ayatollah Ali Khamenei.

Ayatollah Ali Khamenei är den högsta andliga och politiska ledaren i Iran och har varit så ända sedan 1989. 

När den franska satirtidningen Charlie Hebdo därför publicerade dussintals karikatyrer föreställandes samma ledare togs det inte emot särskilt väl i den iranska regeringen, rapporterar France24 via nyhetsbyrån AFP.

– Den förolämpande och oanständiga handlingen av en fransk publikation genom att publicera karikatyrer av den religiösa och politiska auktoriteten kommer inte att ske utan ett effektivt och beslutsamt svar, framhåller Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian på Twitter.

– Vi kommer inte att tillåta den franska regeringen att överskrida gränsen. De har definitivt valt fel väg, tillägger han utan att gå in på vilka konsekvenserna skulle bli.

Sexuell karaktär

Flera av bilderna var av sexuell karaktär och föreställde förutom Khamenei även andra religiösa ledare, skriver AFP.

Karikatyrerna uppmärksammade även myndigheternas användning av dödsstraff som en taktik för att slå ut protesterna i Iran.

– Det var ett sätt att visa vårt stöd för iranska män och kvinnor som riskerar sina liv för att försvara sin frihet mot teokratin som har förtryckt dem sedan 1979, framhåller Charlie Hebdo redaktör Laurent Sourisseau i en ledartext.

Har nått politikerna

Hoten från Iran har nu kommenterats även av franska politiker.

– Låt mig vara tydlig: den repressiva och teokratiska regimen i Teheran har ingenting de kan lära Frankrike, säger parlamentarikern och exministern Nathalie Loiseau enligt nyhetsbyrån.

Hon beskriver de iranska varningarna som ett direkt hot mot Charlie Hebdo.

Nära årsdagen av attacker

Bilderna publicerades i en specialutgåva för att uppmärksamma årsdagen av den dödliga attack som 2015 riktades mot samma tidning, då tolv personer dog och elva skadades när beväpnade islamistiska män påstod sig hämnas på ett beslut om att trycka karikatyrer av profeten Mohammed.

– Åtta år senare har religiös intolerans inte sagt sitt sista ord, säger tidningens chef.

Tidningen beskriver sig som en yttrandefrihetskämpe men har också kritiserats för att vara onödigt provocerande, och är kontroversiell även i Frankrike, skriver AFP.

Foto: S. Gholamreza Nematpour

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen