JUST NU: Arabland varnar Sverige – Påminner om Muhammedteckningarna

2022 04 17

Danska högerextremistens koranbränningar har blivit en världsnyhet – och nu riskerar Sveriges näringsliv att drabbas.

Rasmus Paludans koranbränningsturné i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö riskerar nu att få allvarliga internationella konsekvenser för svenskt näringsliv om det vill sig illa.

BBC News

Nyheten om koranbränningarna har nämligen lett till stora rubriker i internationell media och den stora brittiska TV-kanalen BBC News har händelserna som en av sin fyra största världsnyheter ikväll.

Under rubriken ”Unrest in Sweden over planned Quran burnings” rapporterar BBC News om kravallerna i Sverige

Bortom Sveriges gränser

– Ilska över ytterhögergruppen [Rasmus Paludans Stram Kurs]  – vilket inkluderade att man eldade upp en kopia av muslimernas heliga bok och planerar att göra så vid ytterligare manifestationer – har även spridits bortom Sveriges gränser, rapporterar BBC News i kväll.

Iraks regering

Den världsledande TV-kanalen framhäver att en regering i Mellanöstern nu reagerar starkt mot Sverige.

– Iraks utrikesdepartement har kallat till sig Sveriges ambassadråd i Bagdad på söndagen, uppger BBC News.

Varnar Sverige

TV-kanalen poängterar att Iraks regering framfört sitt missnöje och sin oro.

– [Regeringen] framförde en varning om att händelserna kan komma att få allvarliga följdverkningar för relationerna mellan Sverige och muslimska samhället i allmänhet, uppger BBC News.

Muhammedteckningarna 2005

Utvecklingen påminner om händelserna kring de så kallade Muhammedteckningarna som ledde till våldsamma kravaller riktade mot Sverige och Danmark 2005.

Det som började med små teckningar i Jyllands-Posten slutade med enorma kravaller i en annan del av världen och omfattande bojkott mot bland annat Arla och svensk turism.

Foto: D. Posteby

Text: Redaktionen