JUST NU: Internt raseri efter dagens besked

2022 11 07

Centerpartiets valberedning har utsett Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok som potentiella efterträdare till avgående partiledaren Annie Lööf.

– Det har varit viktigt att valet av partiledare har sin utgångspunkt i en öppen process, och att alla centerkretsar, distrikt, syskonorganisationer och enskilda medlemmar fått nominera kandidater, sa valberedningens ordförande Jan Andersson efter beslutet.

Men flera C-företrädare riktar skarp kritik mot den ”öppna processen”.

För ett par veckor sedan skrev 18 centerpartister under ett upprop i Svenska Dagbladet där de lyfte fram Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, som en kandidat till partiledarposten.

Trots det ingick Helena Lindahl inte i trion som Centern presenterade i dag.

”Ett parti med ett tydligt maktskikt”

Magnus Thulin, ersättare i riksdagen och tidigare vice ordförande för Centerpartiet i Malmö, och  Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln, skrev under uppropet för Helena Lindahl.

De riktar skarp kritik mot Centerpartiets urvalsprocess.

– Fram till att man valde ut kandidaterna har det varit en väldigt stängd process. Man har inte redovisat hur många som blivit nominerade, vilka som blivit nominerade eller preciserat hur valberedningen arbetat för att ta fram kandidater, säger Magnus Thulin till Aftonbladet.

Helena Lundgren instämmer i kritiken.

– De som gillas av etablissemanget och tillhör eliten i partiet nomineras i större utsträckning. Vi har fått ett parti med ett tydligt maktskikt där vi i toppen har en elitistisk styrning där det på något sätt känns mer eller mindre förutbestämt hur saker och ting ska bli, säger hon till tidningen och tillägger:

– En konstig kultur har uppstått där det känns osunt hur det hänger ihop med valberedningen, partistyrelsen och partiledning. Om man säger att man ska ha en öppen process så skulle man tydligt ha redovisat nomineringarna.

Dragit tillbaka sin kandidatur

Efter dagens besked har Helena Lindahl, som var den centerpartist som fick näst mest personkryss i valet 2018, dragit tillbaka sin kandidatur.

– För min del är det inte en jättestor sak men jag kan känna att det är tråkigt att många medlemmar och kommuner som nominerade mig kanske blir besvikna, säger hon till SR Ekot.

Bild: Annie Lööf, Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen