VAL 2022: Internt dokument avslöjar krav på Kristersson

2022 09 09

Johan Pehrson (L) kräver att ta över Utbildningsdepartementet.

Det framgår enligt ett internt dokument från Liberalerna som uttrycker att Ulf Kristersson (M) måste gå med på kravet om han blir vald till statsminister, rapporterar Expressen.

Totalt finns åtta punkter på listan som innehåller både egna förslag från Liberalerna och krav på övriga partier inom högeroppositionen.

– Det är klart att vi förbereder oss särskilt på att återigen ta över ansvaret för Utbildningsdepartementet, säger Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson till tidningen.

Vill starta “akutskolor”

När Alliansen styrde Sverige mellan 2006-2014 var det just Liberalerna som basade över det aktuella departementet.

I det dokument som Expressen uppger att man tagit del av framgår att partiet vill avsätta 16 miljarder kronor till skolan över tre år. 

Pengarna ska gå till “akutskolor” för stökiga elever, speciallärare och “satsningar på riktiga läroböcker”.

“Äntringsplan”

I dokumentet, som kallas för Liberalernas “äntringsplan” framgår även att skoldagarna ska bli längre och satsningar på ordning och trygghet ska aktualiseras.

– Det här är Liberalernas plan för en borgerlig utbildningspolitik. Hur eventuella samtal ser ut med andra partier håller vi för oss själva, säger Maria Nilsson till Expressen när hon får frågan om “äntringsplanen” diskuterats med övriga partier.

Oklart om regeringsplats för L

Ulf Kristersson har vid flera tillfällen vacklat i frågan om Liberalerna ska tillhöra en eventuellt M-ledd regering efter valet.

– Jag håller den frågan helt öppen, säger han i SVT:s utfrågning.

Stiger i opinionen

I gårdagens Sifomätning parkerar Liberalerna på 5,8 procent.

En uppgång med 0,8 procent jämfört med föregående dag.

Partiets chanser att klara riksdagsspärren uppges nu ha ökat betydligt.

– Miljöpartiets och Liberalernas chans att stanna kvar i riksdagen ökar i våra prognoser de allra sista dagarna. Modellen vänder tydligare mot att de klarar sig, säger Måns Magnusson, docent i statistik vid Uppsala universitet, till Svenska Dagbladet.

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen