VAL 2022: Internt dokument avslöjar krav på Kristersson

2022 09 09

Johan Pehrson (L) kräver att ta över Utbildningsdepartementet.

Det framgår enligt ett internt dokument från Liberalerna som uttrycker att Ulf Kristersson (M) måste gå med på kravet om han blir vald till statsminister, rapporterar Expressen.

Totalt finns åtta punkter på listan som innehåller både egna förslag från Liberalerna och krav på övriga partier inom högeroppositionen.

– Det är klart att vi förbereder oss särskilt på att återigen ta över ansvaret för Utbildningsdepartementet, säger Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson till tidningen.

Vill starta “akutskolor”

När Alliansen styrde Sverige mellan 2006-2014 var det just Liberalerna som basade över det aktuella departementet.

I det dokument som Expressen uppger att man tagit del av framgår att partiet vill avsätta 16 miljarder kronor till skolan över tre år. 

Pengarna ska gå till “akutskolor” för stökiga elever, speciallärare och “satsningar på riktiga läroböcker”.

“Äntringsplan”

I dokumentet, som kallas för Liberalernas “äntringsplan” framgår även att skoldagarna ska bli längre och satsningar på ordning och trygghet ska aktualiseras.

– Det här är Liberalernas plan för en borgerlig utbildningspolitik. Hur eventuella samtal ser ut med andra partier håller vi för oss själva, säger Maria Nilsson till Expressen när hon får frågan om “äntringsplanen” diskuterats med övriga partier.

Oklart om regeringsplats för L

Ulf Kristersson har vid flera tillfällen vacklat i frågan om Liberalerna ska tillhöra en eventuellt M-ledd regering efter valet.

– Jag håller den frågan helt öppen, säger han i SVT:s utfrågning.

Stiger i opinionen

I gårdagens Sifomätning parkerar Liberalerna på 5,8 procent.

En uppgång med 0,8 procent jämfört med föregående dag.

Partiets chanser att klara riksdagsspärren uppges nu ha ökat betydligt.

– Miljöpartiets och Liberalernas chans att stanna kvar i riksdagen ökar i våra prognoser de allra sista dagarna. Modellen vänder tydligare mot att de klarar sig, säger Måns Magnusson, docent i statistik vid Uppsala universitet, till Svenska Dagbladet.

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen