JUST NU: Intern kritik mot statsministern – ”Väldigt oroande”

2022 08 09

I januari krävde utrikesminister Ann Linde (S) att Turkiet ska frige den fängslade politikern Selahattin Demirtas med omedelbar verkan.

Partiledaren för det prokurdiska vänsterpolitiska partiet HDP i Turkiet har varit fängslad sedan 2016 – trots att Europadomstolen för mänskliga rättigheter har fastslagit att han bör släppas ur fängelset.

Men Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har ignorerat domstolens uppmaning.

Turkiet hävdar att Selahattin Demirtas har kopplingar till kurdisk milis.

Kunde inte upprepa kravet

I Ekots partiledarutfrågning hade Magdalena Andersson svårt att upprepa kravet på Turkiet.

–  Jag är inte insatt exakt i detaljerna i bakgrunden till Ann Lindes uttalande, och bakgrunden till hans fängslande. Jag vill kolla upp det innan jag svarar på frågan, sa statsministern enligt SvD.

Magdalena Anderssons ickesvar möter skarp kritik.

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld framhåller att statsministern snabbt bör förse sig med information om fallet.

– Magdalena Andersson säger att hon inte känner till detaljerna kring Selahattin Demirtas fängslande i Turkiet. Då borde hon läsa in sig snabbt. Sveriges röst för mänskliga rättigheter i Turkiet får inte tystna på grund av Nato-frågan, skriver han på Twitter.

Vänsterpartiet rasar

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, riktar skarp kritik mot statsministerns uttalande.

– Jag tycker det är väldigt oroande att man i dag tar ytterligare ett kliv bort från de saker man har stått upp för, för ett svenskt Natomedlemskap och för att blidka den turkiska regimen, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han kommenterar även intervjun i flera inlägg på Twitter.

– Anmärkningsvärt att Statsministern inte ska säga att HDP:s partiledare Selahattin Demirtas ska släppas av den turkiska regimen. Att i samma andetag säga att ens utrikespolitik inte ändras blir ju då en uppenbar lögn, skriver Håkan Svenneling och tillägger:

– På slutet hänvisar SM till att hon inte har bakgrundskoll. Bakgrunden är enkel. Demirtas ledde Turkiets tredje största oppositionsparti och mobiliserade kurder och andra grupper mot makten. Därför greps han efter framgångarna 2016.

ANALYS

Turkiets ledare Erdogan har steg för steg monterat ned demokratin i landet och ett av de allra tydligaste tecknen på det är förföljelsen av oppositionspartiet HDP som för övrigt är det parti som i många stycken står närmast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet är det parti i Sverige som verkligen tagit kampen för HDP och mot Erdogans ökade förtryck och därför är Vänsterns upprördhet lätt att förstå.

Samtidigt råder det inga tvivel om att Magdalena Andersson delar Vänsterns syn på saken. Men då Turkiet nu har Sveriges Natoöde i sina händer har Magdalena Andersson inte mycket att välja på om hon vill leda Sverige in i Nato.

En statsminister får bita ihop

Att reta upp Erdogan just nu är sämsta möjliga tajming då omröstningen som avgör Sveriges möjligheter att gå med i Nato rycker allt närmare i Turkiets parlament.

Som statsminister får man ibland bita ihop och göra det man anser är bäst för Sverige istället för att säga rakt ut vad man egentligen anser.

Så snart Sverige gått med i Nato kan man räkna med att Sveriges kritik mot Turkiet och dess icke-demokratiska ledare Erdogan tilltar. Och om han förlorar det stundande  presidentvalet kanske han inte ens är kvar vid makten och då lär även tonen mot Sverige vara positivare från Turkiet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Hundratals från Bandidos på väg till Sverige – Danmark slår larm

2025 01 24

Flera hundra medlemmar från den ökända MC-klubben Bandidos väntas komma till Sverige på lördag.

Alldeles nyligen pekades Bandidos ut som den mest brottsaktiva MC-klubben i landet, enligt Acta Publica.

– Narkotikan är en stor del av klubbens verksamhet, konstaterar researchgruppen i en rapport och tillägger:

– De grova brott som personer i Bandidosmiljön dömts eller åtalats för under många år och även under 2024 visar att dessa brott tolereras.

Kommer från hela världen

På lördag firar Bandidos i Helsingborg 30 år.

Hundratals medlemmar från hela Europa samt USA och Asien kommer att ansluta till evenemanget och festen som ska hållas i Hasslarp, strax utanför Helsingborg.

Det sker samtidigt som det i Danmark inletts en historisk rättsprocess om att förbjuda MC-klubben.

I grannlandet beskrivs Bandidos som den mest våldsamma gänggruppen och den största gruppen organiserade kriminella i landet.

– Det betyder att det enligt vår uppfattning är så att det som en vanlig del av Bandidos MC:s verksamhet i Danmark har begåtts och begås omfattande och allvarlig brottslighet till skada för det danska samhället, säger Halit Sert, en av åklagarna i ärendet, till TV2.

Även Finland vill förbjuda klubben.

Flera är dömda

Rättegången sker i Helsingör – bara några kilometer över sundet från Helsingborg.

I den skånska staden finns det runt 20 medlemmar i Bandidos, enligt en granskning av Helsingborgs Dagblad.

De flesta av dem förekommer i brottsregistret, framför allt för olika former av narkotikabrott. I två fall finns domar för synnerligen grovt narkotikabrott respektive grovt vapenbrott. En är dömd för mord, ett brott som dock begicks före medlemskapet.

Bandidos själva vill inte kommentera granskningen, men har vid upprepade tillfällen hävdat att brotten begås av enskilda individer och inte MC-klubben.

Ola Fredriksson, researcher på Acta, håller inte helt med.

– Det är både och, säger han till HD.

LÄS MER: Hells Angels och Bandidos i gemensam aktion

Finns på nio orter

Bandidos MC finns på nio orter i Sverige: Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg.

Den svenska regeringen och SD arbetar med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella. Ett lagförslag väntas läggas fram under året, men kan bli verklighet först efter riksdagsvalet 2026.

Om så blir fallet torde Bandidos få svårt att undvika att sorteras inom den grupp som kriminaliseras, erfar Acta Publica.

Foto: Joe Mabel

Text: Redaktionen


Nya regler för alla som reser till Thailand

2025 01 25

Resenärer till Thailand får nu nya regler att förhålla sig till.

Thailand är som bekant en av svenskarnas favoritdestinationer.

Nu på lördagen kommer uppgifter om att ett nytt system kommer att införas - och det innebär nya regler att förhålla sig till för alla som reser till landet.

Det rapporterar Bangkok Post.

Nya regler

Från och med den första maj i år måste alla utländska medborgare som reser in till Thailand skriva i ett digitalt formulär som kallas TM6.

Där ska besökare bland annat redovisa sin adress under vistelsen.

Natthriya Thaweevong, turistdepartementets ständiga sekreterare, förklarar att onlineformuläret förväntas hjälpa till att spåra turister medan de är i Thailand, vilket ökar förtroendet för säkerheten när landet bekämpar negativa uppfattningar.

Överväger turistavgift

Det ser även ut som att Thailand överväger att införa en turistavgift, även om det inte är helt säkert ännu.

– En källa på ministeriet som begärde att få vara anonym säger att med tanke på att TM6-formuläret snart kommer online är det större sannolikhet att turistavgiften på 300 baht kommer att skjutas upp, uppger Bangkok Post.

Nya resetrender

Svenskarna väntas fortsätta vallfärda till Thailand och får då komma ihåg de nya reglerna.

Resebolaget TUI har i dagarna släppt en ny rapport där de framhåller att det finns en del resetrender som väntas bli påtagliga detta reseår.

– Överflöd och flärd står inte längre högst upp på resenärernas prioriteringslista, framhåller TUI som en av trenderna i ett pressmeddelande.

– Under 2025 söker vi istället lyx i form av bekvämlighet, avkoppling och premiumupplevelser. Mikroäventyr utan pressande scheman och med omsorgsfullt utvalda aktiviteter blir allt mer populärt.

“Kommer vilja bidra”

TUI fortsätter.

– Det kommande året vill resenärer bidra positivt till destinationerna de besöker och de efterfrågar samhällsbaserade upplevelser som gynnar resmålet och lokalbefolkningen, så som naturvårdsprojekt och strandstädningar.

Foto: Myra Pro

Text: Redaktionen