SVERIGE: Intern kritik mot M-ledaren

2022 10 12

Ulf Kristersson (M) har begärt ytterligare två dagar för att bilda en regering.

Det meddelade han riksdagens talman Andreas Norlén i dag.

– Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare en kort tid. Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras, konstaterade Andreas Norlén tidigare under onsdagen.

Tvivel inom M

Ulf Kristerssons nya begäran har tagits emot med blandade känslor hos Moderaterna, erfar Aftonbladet.

Innan dagens besked träffade Ulf Kristersson riksdagsgruppen för ett möte i Skandiasalen i Moderaternas kansli. Där meddelade han partimedlemmarna om läget i förhandlingarna.

Enligt en källa till Aftonbladet utryckte Kristersson att det "bara är smådetaljer kvar” innan högerpartierna är överens om en väg framåt. Han möttes av applåder, uppger en källa till tidningen. 

Trots Kristerssons försäkran och applåderande partimedlemmar finns det en gryende oro inom Moderaterna.

–  Alla förstår ju att om det är detaljer kvar så handlar det om extremt viktiga detaljer. Så även om det blev applåder så var det ett ganska stort antiklimax, säger en M-källa till Aftonbladet.

”Naiv”

Intern kritik riktas mot Kristerssons och partiledningens hanteringen av  oenigheten mellan framför allt L och SD.

– Partiledningen och Ulf har varit lite naiva när det gäller tidsåtgången och svårigheten i detta, säger en M-källa till Aftonbladet.

–  Man trodde att det här skulle gå lekande lätt, som med den gamla Alliansen, vilket det kanske inte gjorde, säger en annan.

Ingen stress

M-ledaren känner dock ingen stress inför att lämna besked på fredag.

– Jag uppfattar inte att någon är stressad. Däremot om vi ska vara allvarliga, uppfattar jag att alla tycker att det är ett läge i vår omvärld just nu som ger skäl till driv i steget. Som inte ger skäl till att upprepa tidigare regeringars oändliga långdragenhet, sa Ulf Kristersson på en pressträff tidigare i dag.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen