Intern ilska mot Magdalena Andersson

2025 02 02

Socialdemokraterna skakas av en intern konflikt och kritik mot partiledaren Magdalena Andersson.

En konflikt pågår just nu inom Socialdemokraterna.

Många inom partiet är missnöjda med partiledaren Magdalena Anderssons och den ekonomiske talespersonen Mikael Dambergs finanspolitik.

Partiets kongress i vår riskerar att bli konfliktfylld.

Många missnöjda

Många inom S är missnöjda med att partiet har gjort upp med Tidöpartierna om ett balansmål, rapporterar Expressen.

Kritikerna anser att åtstramningspolitiken missgynnar partiet och att man behöver öppna för lånefinansiering så att man kan göra större investeringar i Sverige.

Kritiken har varit mest högljudd från ungdomsförbundet SSU och studentförbundet S-studenter, men förekommer på flera håll inom partiet och S-rörelsen, enligt tidningen.

– Vi vill ha bostäder att flytta till, vi vill få vård när vi behöver den, vi vill att tågen går när de ska. Det är ganska rimliga krav, men för att möta dem behöver socialdemokratin kavla upp ärmarna vad gäller den ekonomiska politiken, säger Elfva Barrio, ordförande för S-studenter, till tidningen.

Kan bli strid på kongressen

En som är mycket kritisk till den socialdemokratiska finanspolitiken är Daniel Suhonen, chef för Katalys och företrädare för S-föreningen Reformisterna.

Han skriver på X att han kandiderar som ombud för S i Stockholm på Socialdemokraternas kongress i vår. Där vill han ta strid om finanspolitiken.

– Jag vill åka till kongressen i Göteborg för att slåss för en ekonomisk politik för full sysselsättning, som också möjliggör nödvändiga klimatinvesteringar och en förbättrad välfärd, meddelar Suhonen.

– Sverige behöver låna till investeringar eftersom landet är så nedslitet. Åtstramningspolitiken och nedskärningarna måste få ett slut, anser han i inlägget på X.

”Folkhemmet byggdes med lånade pengar”

Frågan om finanspolitiken har länge varit omstridd inom S, och på partikongressen i vår ser den alltså ut att bli ämne för heta diskussioner.

I december kritiserades Magdalena Andersson i en debattartikel i Aftonbladet av statsvetaren Niklas Altermark samt företrädare för Katalys och Reformisterna.

– Folkhemmet byggdes med lånade pengar, skrev debattörerna, och menade att statliga underskott behövs och att Magdalena Anderssons åtstramningspolitik inte är bra för Sverige.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


MERZ: Stort avtal närmar sig

2025 07 09

Tysklands förbundskansler tror att ett avtal äntligen börjar närma sig.

EU fortsätter att förhandla med USA om ett nytt handelsavtal.

Trump-administrationen har kommit överens med Kina, Vietnam och Storbritannien – och nu börjar även ett avtal med EU tillslut närma sig.

Åtminstone om man ska tro Tysklands förbundskansler Friedrich Merz.

Tror på avtal

Friedrich Merz säger nu att han är ”försiktigt optimistisk” om att EU kan få till stånd ett handelsavtal med USA inom de närmaste dagarna, eller ”senast i slutet av månaden”.

Merz säger att målet är att nå ett avtal ”så snabbt som möjligt som kopplar samman den ömsesidiga handeln mellan USA och EU med lägsta möjliga tullar”, rapporterar Euronews.

Är i kontakt

Den tyske förbundskanslern understryker även att han själv är i kontakt med amerikanerna.

– Jag har också själv nära kontakt med den amerikanska regeringen, med presidenten och med Europeiska kommissionen.

Läs mer: Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

Tror på tullarna

Donald Trump fortsätter att förespråka tullar som det effektivaste verktyget i den ekonomiska verktygslådan.

Den amerikanska presidenten vill enligt egen utsago etablera fler arbetstillfällen på hemmaplan och få "revansch" för vad han menar har varit flerårig orättvisa där andra länder dragit nytta av USA.

Publicerat brev

På måndagskvällen publicerade Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea – om inga nya handelsavtal ingår innan slutet på juli.

På onsdagen har han lagt till en rad länder på listan.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Foto: Number 10

Text: Redaktionen


Trumps beslut slår stenhårt mot biljätten

2025 07 09

Porsche ger nu besked om stora kostnader orsakade av Donald Trumps tullar.

Under året har den finansiella verkligheten blivit en helt annan för många länder och företag i samband med Donald Trumps tullar.

Senast nu under onsdagskvällen har den amerikanska presidenten delgett tullbrev till en rad länder om inga avtal nås innan slutet på månaden.

Nu framgår att biljätten Porsche får absorbera stora kostnader på grund av Donald Trumps beslut, rapporterar Reuters.

Slår stenhårt

Porsche förväntar sig en resultatförsämring på 300 miljoner euro, eller 351 miljoner dollar, till följd av absorberingen av de amerikanska importtullarna i april och maj.

Det motsvarar drygt 3,3 miljarder svenska kronor.

Det meddelar lyxsportbilstillverkaren i bilder som publicerades efter ett investerarsamtal före kvartalsresultatet.

Väntar fortsatt

USA har än så länge bara kommit överens med tre länder om nya handelsavtal.

Det rör sig om Kina, Storbritannien och Vietnam.

Intensiva förhandlingar pågår alltjämt med exempelvis EU – där nya rapporter pekar på att parterna tycks närma sig någon form av avtal.

Läs mer: Stort larm om elbilar – “114 företag kommer att gå under”

Kan komma snart

Europeiska unionen har meddelat att de hoppas kunna enas om ett avtal om amerikanska tullar ”under de kommande dagarna” som skulle innebära att man slipper de höga importskatter som USA:s president Donald Trump har hotat med på EU:s varor.

Avgifterna skulle ha börjat tas ut den 9 juli för varor som förs in i USA från hela världen, men Trump förlängde i veckan tidsfristen för samtalen till den första augusti, uppger BBC.

Återstår att se

Det återstår att se vilka länder som lyckas komma överens med USA innan slutet på månaden.

Vad som dock står klart är att finansmarknaden inte längre reagerar lika kraftigt på Trumps utspel.

Efter det massiva fallet när Trump först gav besked om tullarna har aktiemarknaden mer eller mindre ryckt på axlarna efter den senaste tidens utspel.

Läs mer: Trump slår till – publicerar brev på sociala medier

Foto: The White House

Text: Redaktionen