JUST NU: Intensivt jobb för möte mellan Zelensky och Putin

2022 04 14

Turkiet arbetar fortfarande intensivt för att organisera ett möte mellan Ukrainas president Volodymyr Zelensky och Rysslands diktator Vladimir Putin.

Det bekräftar Turkiets utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu i en intervju med den turkiska nyhetskanalen NTV, erfar The Guardian.

Närmar sig varandra

Çavuşoğlu konstaterar att Turkiet jobbar intensivt för att ett samtal mellan parterna ska bli verklighet. Han säger att Turkiet känner en ”viss optimism” över att ledarna kan träffas.

– Vi vet att kritisk avgörande beslut tas på ledarnivå. Därför kommer vi att föra dessa ledare samman, säger han.

Försvårat situationen

Turkiets utrikesminister erkänner att de påstådda ryska krigsbrotten i de ukrainska städerna Irpin och Butja har försvårat situationen.

– Det har skapat en negativ inställning hos den ukrainska sidan, säger han.

Krävs två ja

Trots alla utmaningar har Ukrainas president Volodymyr Zelensky sagt att samtalen mellan Ukraina och Ryssland kan fortsätta.

Men det krävs två ja från ledarna om ett möte ska bli verklighet. Och hittills har Vladimir Putin inte gett några indikationer på att han är redo att sätta sig ner med sin motpart från Ukraina, skriver The Guardian.

Då kan mötet bli verklighet

– Det finns fortfarande mycket arbete kvar att göra, konstaterade Rysslands förste förhandlare Vladimir Medinsky efter de senaste samtalen mellan parterna i Istanbul.

Medinsky uteslöt dock inte att  Zelensky och Putin kan träffas.

Kräver skriftligt dokument

Ryssland kräver dock att ett avtal mellan länderna finns på bordet innan ett sådant möte kan inträffa.

– För att det ska kunna genomföras är det nödvändigt att det finns ett dokument som har tagits fram av delegationerna. Inte en uppsättning av idéer utan ett specifikt skriftligt dokument. Då kommer tiden för ett sådant möte, sa Kremls talesperson Dmitry Peskov i början av april, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen