Inte aktuell som ny S-ledare

2021 09 29

Ett av de 4-5 hetaste namnen att ta över som ny partiledare för S meddelar nu att han inte är aktuell för posten.

– Du har pekats ut som en möjlig partiledare för Socialdemokraterna. Är det aktuellt, frågar SVT Ardalan Shekarabi.

– Nej det är inte det. Jag är väldigt nöjd och stolt över att ha det här uppdraget. Jag ser inget roligare uppdrag än att slåss för högre pensioner och bättre sjukförsäkring.

Även nej till annan post

Shekarabi klargör vid ytterligare en fråga att han överhuvudtaget inte är tillgänglig för uppdraget och han framhåller även att han inte heller är aktuell för att ta över den lediga posten som nu partisekreterare. Den tjänsten blir ledig i och med att Lena Rådström Baastad nu lämnar partiledningen inom kort.

ANALYS

Shekarabis besked innebär att den potentiella S-kandidat som sannolikt har mest kunskap om SD:s framväxt inte längre är aktuell för någon av de två lediga topposterna i S.

Ardalan Shekarabi var en av de allra första som svarade ja på att möta Jimmie Åkesson i öppna debatter för allmänheten på flera platser runt om i Sverige. Han är en street smart politiker, kunnig i sociala medier och med ett nytt tänk som vore värdefullt för partiet.

En risk för S

Det faktum att partiledarvalet för S inte har blivit en fråga om vilken inriktning partiet ska ta efter årtionden av tapp i opinionen utan istället blivit en fråga om vem som per omgående kan ta över som statsminister utgör en uppenbar risk för partiet,

Bortglömd fråga

Partiledarvalet hade sett helt annorlunda ut om det skett efter en valförlust efter valet 2022 istället för nu ett år före valet. Efter valet hade man troligen frågat sig vad partiet gjort för fel – varför man tappat så kraftigt – de senaste 10-20 åren och hur man ska ta tillbaka gamla väljare. Nu tycks den frågan var bortglömd.

Foto: Ardalan Shekarabi, FB

[yop_poll id="577"]