JUST NU: Insamlingarna som Kreml inte nämner

2022 05 30

Gräsrotsrörelser i Ryssland samlar in pengar till ryska soldater i Ukraina.

De insamlade pengarna används bland annat för att köpa mat och läkemedel, men enligt New York Times kartläggning handlar det även om militära investeringar.

Bland annat används pengarna till att investera i drönare och kikarsikten som avses att användas under strider i mörker, rapporterar tidningen.

De ligger bakom insamlingarna

Insamlingarna leds huvudsakligen av kvinnor.

Fastighetsmäklaren Natalja Abijeva från Nizjnij Novgorod i Ryssland berättar att hon sedan krigets början gjort sju resor till den ukrainska gränsen. Hon säger att hon samlat in mat, teknisk- och militär utrustning för nästan 600 000 kronor sedan invasionen inleddes.

– Hela världen verkar stödja våra stora fiender. Vi vill också erbjuda vår hjälp och säga ”vi är med er killar, säger Natalja Abijeva till New York Times.

Hennes make är kapten i den ryska armén.

Agerar ideellt

Insamlingarna sker oftast ideellt, oberoende av regeringen i Kreml som hävdar att  den ”militära operationen” går enligt planerna.

Statliga medier i Ryssland undviker att rapportera om händelserna, skriver New York Times.

Dåligt utrustade

– Att det började beror delvis på sociala medier som gör det enklare att samla in material. Vanliga människor bidrar med det de kan, allt som det behövs mycket av och som kan köpas av privatpersoner: konventionella drönare, mat, medicinsk utrustning och skyddsutrustning, säger Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, till DN. 

Enligt Käihkö tyder insamlingarna på att de ryska soldaterna är dåligt utrustade, trots Rysslands enorma försvarsbudget på drygt 650 miljarder per år.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen