Israel har gått in i Libanon

2024 10 01

Israel har inlett en markinvasionen i Libanon.

Under den senaste tiden har situationen i Mellanöstern eskalerat.

På måndagskvällen uppgavs Israel ha tagit steget att gå in i Libanon. Under natten till tisdagen bekräftade också den israeliska militären (IDF) uppgifterna.

Det handlar om en "begränsad markoperation", hävdar militären.

I enlighet med det politiska beslutet inledde IDF för några timmar sedan en riktad och begränsad markoperation i södra Libanon mot terroristmål och infrastruktur tillhörande terroristorganisationen Hizbollah, i flera byar nära gränsen, vilka utgör ett omedelbart och verkligt hot mot de israeliska bosättningarna vid norra gränsen, framhäver IDF:s talesperson Daniel Hagari på X.

“Begränsad operation”

Soldater från IDF gick in i södra Libanon som en del av en markattack på måndagskvällen då konflikten med Hizbollah fortsätter att eskalera, uppger Jerusalem Post.

Israel ska enligt uppgifter ha meddelat USA att det rör sig om en begränsad operation.

– Det här är vad de har informerat oss om att de för närvarande genomför, vilket är begränsade operationer riktade mot Hizbollahs infrastruktur nära gränsen, säger utrikesdepartementets talesman Matthew Miller enligt The Guardian.

Har eskalerat

På sistone har situationen i Mellanöstern eskalerat dramatiskt.

Efter att flera ledande Hizbollah-medlemmar dödats, däribland ledaren Nasrallah, har spänningarna intensifierats.

Det råder nu stora oroligheter i det internationella samfundet om ett ännu större krig.

“Mycket har hänt”

Korrespondenten Frank Gardner menar att mycket har hänt sedan Israel sist stegade in i Libanon år 2006.

– En hel del. Till att börja med är den israeliska militären mycket mer kapabel och utrustad med mycket bättre underrättelser än den var när den gick in i södra Libanon 2006, framhåller han enligt BBC.

– Den står också inför en fiende som just har fått större delen av sitt ledarskap dödade, sina kommunikationer saboterade och ett stort antal av sina vapen- och ammunitionsdepåer förstörda av flyganfall.

Finns kvar

Gardner fortsätter.

– Men tusentals Hizbollah-krigare finns kvar, de brinner för hämnd och de har berättat för världen att de välkomnar chansen att slåss mot Israel på hemmaplan. 

– De kommer sannolikt att behålla några kraftfulla och sofistikerade vapen som rysktillverkade pansarvärnsrobotar som kan ta sig an en israelisk Merkava IV-pansarvagn.
Det är oklart i vilken omfattning offensiven kommer att bedrivas.

Sky News rapporterar om kraftig artilleribeskjutning mot städer nära gränsen mot Israel.

USA har sedan tidigare skickat tusentals soldater till Mellanöstern i förberedande syfte, ifall situationen skulle eskalera ytterligare.

Foto: T. Heftiba

Text: Redaktionen


JUST NU: Nästan alla svenskar får ny lön – här är nya siffran

2025 04 01

Förhandlingsparterna är nu överens.

Det blir en löneökning på 6,4 procent. 

Ett tvåårigt avtal står nu klart mellan fack och arbetsgivare inom industrin, vilket väntas sätta normen för miljoner anställda även i övriga samhällssektioner.

Industriarbetsgivarna bekräftar beskedet natten till tisdagen.

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. 

Riktmärke för hela arbetsmarknaden

Årets avtalsrörelse är den mest omfattande sedan 2007 och omkring 500 nya centrala löneavtal ska tecknas.

Följden blir att nästan alla som är anställda i Sverige kommer att få ny lön, och överenskommelsen inom industrin väntas alltså sätta nivån även för resten av landets arbetare.

– Industrins avtal är riktmärke för avtalen på övriga arbetsmarknaden. När märket är satt väntar omförhandlingar av flera hundra avtal i alla andra branscher, förklarade Svenskt Näringsliv när förhandlingarna inleddes i januari.

Från och med idag

Fackföreningen Grafiska Företagen är en av aktörerna som bekräftar förändringen.

Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden, skriver facket.

De nya avtalen löper från 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

"Stabilitet"

Enligt arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare innebär det tvååriga avtalet på 6,4 procent en viss nedväxling.

Man menar att en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen.

– Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag, skriver organisationen i en kommentar.

Foto:

Text: Redaktionen


Ryssland varnar för panik – uppgifter sprids om mystiskt virus

2025 04 01

Rykten om ett okänt virus har tagit fart i Ryssland.

De senaste dagarna har uppgifter börjat spridas på ryska sociala medier om ett “oidentifierat virus” som får patienter att hosta blod och insjukna i långvarig feber.

Ryktena har förstärkts av att drabbade patienter visat svåra luftvägssymtom men samtidigt testat negativt för influensa och covid-19.

Ryssland förnekar

Nu slår den ryska diktaturen tillbaka mot uppgifterna. Enligt Ryssland har inga nya patogener upptäckts.

I ett uttalande från hälso- och konsumentmyndigheten Rospotrebnadzor framhålls att det "inte finns några bevis på att ett nytt eller oidentifierat virus cirkulerar inom Ryska federationens territorium”, rapporterar Newsweek.

Men trots att Ryssland förnekar förekomsten är nyheten inte utan betydelse.

– Att virala rykten i en sådan hastighet kan utlösa allmänhetens oro är en växande utmaning för hälsotjänstemän i Ryssland och globalt, framhåller den amerikanska tidningen.

"Skäl att tvivla"

Det faktum att uppgifterna fått spridning i Ryssland anses göra saken ännu känsligare. Enligt Newsweek finns det skäl att generellt vara skeptisk till besked från ryska myndigheter.

– Det har länge funnits en utbredd misstro mot ryska myndigheter när det kommer till transparens, skriver tidningens reporter Jordan King.

Han syftar bland annat på när flera läkare under coronapandemin sade att de inte litade på det covidvaccin som lanserades i Ryssland och som hyllades av diktatorn Vladimir Putin.

Varnar för panik

Ryktena om ett “okänt virus” dök först upp den 29 mars på SHOT, en nyhetskanal på appen Telegram som hänvisar till olika federala myndigheter i Ryssland.

Det påstods då att patienter i flera ryska städer rapporterade hög feber, värk i kroppen och svår hosta som höll i sig i flera veckor. Läkare påstods dessutom ha beskrivit symtomen som en "akut övre luftvägsinfektion av ospecificerat ursprung".

Ryska myndigheter menar dock att situationen är under kontroll. Fallen ska ha hänförts till vanliga luftvägsinfektioner, inklusive mykoplasma.

Men man varnar strängeligen för fortsatt ryktesspridning.

– Spridning av obekräftad information om folkhälsan kan leda till onödig panik, framhäver Rospotrebnadzor enligt Newsweek.

– Under den pågående epidemiologiska övervakningen och genomiska övervakningen i Ryska federationen har inga nya virus eller virus med betydande mutationer upptäckts, tillägger myndigheten.

LÄS MER: Ryssland tar fram mystiskt vaccin – Putin själv påstås vara drabbad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen