Regeringen inleder evakuering – “situationen är fruktansvärd”

2023 04 21

Sverige inleder evakuering från Sudan med start så fort som möjligt.

Det handlar om personalen som arbetar på landets ambassad, meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) på fredagseftermiddagen.

– Situationen är enkelt uttryckt helt fruktansvärd, säger statsministern på en pressträff som bland annat internationella nyhetsbyrån Reuters uppmärksammat.

"Jobbat med förberedelser"

Även övriga svenska medborgare som befinner sig i Sudan ska med regeringens hjälp föras ut ur landet i den mån det här möjligt.

– Sedan konflikten utbröt den 15 april har regeringen jobbat med förberedelser för att kunna bistå vid ett internationellt evakueringsuppdrag, säger Kristersson.

Uppmanar alla svenskar i landet

Uppmaningen från statsministern är både direkt och allvarlig.

Alla svenskar som befinner sig i Sudan ska söka skydd och hålla sig inomhus. 

Det är dock inte praktiskt möjligt att inleda evakueringen av samtliga svenskar omedelbart, men det ska ske så fort det bara går.

– Just nu är det uppdraget inte möjligt att genomföra. Vi hoppas att det ändrar sig väldigt snart, säger Ulf Kristersson.

Hundratal svenskar

Tidigare i veckan uppgav Utrikesdepartementet att drygt 100 svenskar befinner sig i Sudan, men det exakta antalet är svårt att uppskatta.

Idag uppger UD att ett 20-tal är registrerade på svensklistan i landet, rapporterar SVT.

Utöver dessa finns ett tiotal personer i landet som kan kopplas till UD eller andra internationella organisationer.

Svenskar som är oroliga uppmanas kontakta ambassaden som regelbundet uppdaterar sin hemsida på Sweden Abroad, framhåller tv-kanalen.

400 döda

Efter nästan en veckas strider mellan två fraktioner av Sudans militära ledning har minst 400 människor dödats, enligt BBC.

Vittnen på plats rapporterar om förekommande bombningar, beskjutningar och skottlossningar i huvudstaden Khartoum.

– Det betyder att en tre dagar lång vapenvila som utlysts av FN, USA och andra har misslyckats, konstaterar den brittiska kanalen.

Massflykt till grannlandet

FN har redan varnat för att uppemot 20 000 människor, i synnerhet kvinnor och barn, har flytt från Sudan för att söka säkerhet över gränsen i Tchad.

– Situationen är katastrofal, många av de civila som skadats är barn, säger en arbetare från Läkare Utan Gränser som är verksam vid det enda sjukhus som fortfarande fungerar i staden Fasher, i regionen Norra Darfur.

Skyller på varandra

Striderna pågår mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, RSF.

Båda parterna skyller på varandra och det är oklart vem som attackerade vem först.

En stor del av konflikten handla rom RSF ska inkluderas i Sudans armé och vem som i så fall ska leda den nya militärstyrkan.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen