Regeringen inleder evakuering – “situationen är fruktansvärd”

2023 04 21

Sverige inleder evakuering från Sudan med start så fort som möjligt.

Det handlar om personalen som arbetar på landets ambassad, meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) på fredagseftermiddagen.

– Situationen är enkelt uttryckt helt fruktansvärd, säger statsministern på en pressträff som bland annat internationella nyhetsbyrån Reuters uppmärksammat.

"Jobbat med förberedelser"

Även övriga svenska medborgare som befinner sig i Sudan ska med regeringens hjälp föras ut ur landet i den mån det här möjligt.

– Sedan konflikten utbröt den 15 april har regeringen jobbat med förberedelser för att kunna bistå vid ett internationellt evakueringsuppdrag, säger Kristersson.

Uppmanar alla svenskar i landet

Uppmaningen från statsministern är både direkt och allvarlig.

Alla svenskar som befinner sig i Sudan ska söka skydd och hålla sig inomhus. 

Det är dock inte praktiskt möjligt att inleda evakueringen av samtliga svenskar omedelbart, men det ska ske så fort det bara går.

– Just nu är det uppdraget inte möjligt att genomföra. Vi hoppas att det ändrar sig väldigt snart, säger Ulf Kristersson.

Hundratal svenskar

Tidigare i veckan uppgav Utrikesdepartementet att drygt 100 svenskar befinner sig i Sudan, men det exakta antalet är svårt att uppskatta.

Idag uppger UD att ett 20-tal är registrerade på svensklistan i landet, rapporterar SVT.

Utöver dessa finns ett tiotal personer i landet som kan kopplas till UD eller andra internationella organisationer.

Svenskar som är oroliga uppmanas kontakta ambassaden som regelbundet uppdaterar sin hemsida på Sweden Abroad, framhåller tv-kanalen.

400 döda

Efter nästan en veckas strider mellan två fraktioner av Sudans militära ledning har minst 400 människor dödats, enligt BBC.

Vittnen på plats rapporterar om förekommande bombningar, beskjutningar och skottlossningar i huvudstaden Khartoum.

– Det betyder att en tre dagar lång vapenvila som utlysts av FN, USA och andra har misslyckats, konstaterar den brittiska kanalen.

Massflykt till grannlandet

FN har redan varnat för att uppemot 20 000 människor, i synnerhet kvinnor och barn, har flytt från Sudan för att söka säkerhet över gränsen i Tchad.

– Situationen är katastrofal, många av de civila som skadats är barn, säger en arbetare från Läkare Utan Gränser som är verksam vid det enda sjukhus som fortfarande fungerar i staden Fasher, i regionen Norra Darfur.

Skyller på varandra

Striderna pågår mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, RSF.

Båda parterna skyller på varandra och det är oklart vem som attackerade vem först.

En stor del av konflikten handla rom RSF ska inkluderas i Sudans armé och vem som i så fall ska leda den nya militärstyrkan.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen