VAL 2022: ”Ingen klimatkris – det är varmt varje valår”

2022 08 19

Jimmie Åkesson (SD) vill inte kalla den globala uppvärmningen för en klimatkris.

– Här och nu har vi ingen kris på det sättet. Vi har varmt väder och ibland har vi kallt väder. Det tenderar att vara väldigt varmt och alarmerande varje valår, av någon anledning. Jag upplever inte att vi är i en kris på det sättet att vi behöver ha panik, utan tvärt om. Det rimliga är att man andas, sedan gör vad man tror är det rätta, säger han till SvD.

Samtidigt medger Åkesson att Sverige står inför en kris.

Men han framhåller att det finns tid för att lösa den.

–  Att vi står inför en kris, det gör vi ju, men att vi inte skulle hinna med att lösa den om vi gör rätt saker, det köper jag inte, säger han till tidningen.

Satsa på kärnkraft

Tillsammans med Moderaterna, Kristdemokrater och Liberalerna vill SD satsa på mer kärnkraft för att få ner utsläppen.

Samtidigt står SD bakom en rad förslag om att om att sänka priset på el och drivmedel i Sverige, trots att sådana förslag skulle kunna motverka Sveriges mål att minska utsläppen.

– Vi gör vår del på bästa sätt genom att använda den kunskap och kompetens som finns i Sverige till att utveckla ny teknik och genom att främja svenska exportföretags produkter som är tillverkade på ett klimatvänligt sätt. Inte genom att göra det omöjligt att köra bil, säger Jimmie Åkesson till SvD.

Skarp kritik från MP

Miljöpartiets språkrör reagerar kraftigt på Jimmie Åkessons uttalande.

Enligt Per Bolund (MP) bevisar intervjun att SD är ”totala klimatförnekare”.

– Om någon trott att SD inte är totala klimatförnekare så är det dags att tänka om nu. De kommer aldrig se klimatkrisen. Väljare som lutar åt M, KD & L och är oroliga över klimatet borde få panik över att bli beroende av ett sånt parti. Rösta grönt istället!, skriver han på Twitter.

Kollegan Märta Stenevi (MP) instämmer i Per Bolunds kritik. Hon delar SvD:s artikel på Twitter och skriver:

– Som sagt. Dags att ta av foliehatten. 

Foto: Sverigedemokraterna resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen