Ingår i samma lag – Men vill ändå porta SD från regeringskansliet

2021 09 29

Om det blir en borgerlig seger så ska Sverigedemokraterna inte släppas in med politiska tjänstemän på regeringskansliet.

Det kravet reses nu inom Liberalerna inför partiets stora landsmöte.

– Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har, säger Liberalernas kvinnoförbundsordförande Cecilia Elving till Sveriges Radio.

En rad förslag

Liberalernas landsmöte äger rum 19-21 november i Linköping och då väntas en rad riktlinjer och beslut tas inför valåret 2022 och en rad av förslagen från partiets aktiva runt om i landet handlar om gränsdragningar mot SD berättar SR.

Otroligt långt från SD

Flera personer har nu skrivit på en motion om att SD inte ska få ha sakkunniga tjänstemän på regeringskansliet vid händelse av en M-KD-SD-L-seger i valet.

– Vi som parti står så otroligt långt ifrån Sverigedemokraterna, och vi ska inte ha ett nära samarbete med dem, som typ den sort som vi hade med Centerpartiet och Liberalerna och sittande regering, under Januariavtalet, säger Maria Jern ordförande för Liberalerna i Falköping till SR.

Så långt bort som möjligt

Liberala kvinnoförbundets ordförande fokuserar på jämställdheten.

– Jag ser inte att det gynnar jämställdheten i Sverige att de har tjänstepersoner. Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, helt enkelt, betonar hon till SR.

Partisekreterare Juno Blom avstår i nuläget från att kommentera saken.

ANALYS

Om det blir valseger för M-KD-SD-L och SD bidrar med 20 % och L med 4 % så är det inte sannolikt att L är i en position att ställa den typen av krav på SD. Troligen har L inte heller stöd från M och KD i frågan.

Det handlar troligen om personer som var emot att L skulle ingå i samma regeringsunderlag som SD från början men som förlorade den interna striden inom L när Nyamko Sabuni i mars 2021 meddelade att L vill se en borgerlig regering och att L säger ja till att ingå i samma underlag som SD.

Frågan om när SD ska ingå i regeringen och få ministerposter är mer aktuell inom än frågan om de ska ha tjänstemän på regeringskansliet.

Min bedömning är emellertid att L kommer att säga nej till förslaget om att stoppa SD-tjänstemän på regeringskansliet vid landsmötet då partiledningen sannolikt ser det som en kontraproduktiv väg framåt.

Foto: Statskontoret

[yop_poll id="578"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen