Ingår i samma lag – Men vill ändå porta SD från regeringskansliet

2021 09 29

Om det blir en borgerlig seger så ska Sverigedemokraterna inte släppas in med politiska tjänstemän på regeringskansliet.

Det kravet reses nu inom Liberalerna inför partiets stora landsmöte.

– Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har, säger Liberalernas kvinnoförbundsordförande Cecilia Elving till Sveriges Radio.

En rad förslag

Liberalernas landsmöte äger rum 19-21 november i Linköping och då väntas en rad riktlinjer och beslut tas inför valåret 2022 och en rad av förslagen från partiets aktiva runt om i landet handlar om gränsdragningar mot SD berättar SR.

Otroligt långt från SD

Flera personer har nu skrivit på en motion om att SD inte ska få ha sakkunniga tjänstemän på regeringskansliet vid händelse av en M-KD-SD-L-seger i valet.

– Vi som parti står så otroligt långt ifrån Sverigedemokraterna, och vi ska inte ha ett nära samarbete med dem, som typ den sort som vi hade med Centerpartiet och Liberalerna och sittande regering, under Januariavtalet, säger Maria Jern ordförande för Liberalerna i Falköping till SR.

Så långt bort som möjligt

Liberala kvinnoförbundets ordförande fokuserar på jämställdheten.

– Jag ser inte att det gynnar jämställdheten i Sverige att de har tjänstepersoner. Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, helt enkelt, betonar hon till SR.

Partisekreterare Juno Blom avstår i nuläget från att kommentera saken.

ANALYS

Om det blir valseger för M-KD-SD-L och SD bidrar med 20 % och L med 4 % så är det inte sannolikt att L är i en position att ställa den typen av krav på SD. Troligen har L inte heller stöd från M och KD i frågan.

Det handlar troligen om personer som var emot att L skulle ingå i samma regeringsunderlag som SD från början men som förlorade den interna striden inom L när Nyamko Sabuni i mars 2021 meddelade att L vill se en borgerlig regering och att L säger ja till att ingå i samma underlag som SD.

Frågan om när SD ska ingå i regeringen och få ministerposter är mer aktuell inom än frågan om de ska ha tjänstemän på regeringskansliet.

Min bedömning är emellertid att L kommer att säga nej till förslaget om att stoppa SD-tjänstemän på regeringskansliet vid landsmötet då partiledningen sannolikt ser det som en kontraproduktiv väg framåt.

Foto: Statskontoret

[yop_poll id="578"]