Inför julafton – matbutik ger besked om stor sänkning

2023 12 11

Coop lovar en tidig julklapp för Sveriges matkonsumenter.

Med mindre än två veckor till jul har många börjat skissa på inköpslistan över all mat som måste inhandlas när släkt och vänner ska samlas.

I år är dock julmaten rekorddyr – exempelvis har lax ökat med 44 procent enligt Sveriges Radio, som hänvisar till oberoende sajten Matkollen.

Samma dag som de skyhöga matpriserna inför jul konstateras meddelar dock Coop att man från och med idag sänker priset på ett 60-tal artiklar.

– Många vill unna sig god mat och ett väldukat bord runt jul- och nyår. Vi hoppas att vår prissänkning kan vara ett uppskattat initiativ för våra medlemmar, säger Marie Nygren, vd Coop Sverige, i ett pressmeddelande.

Två villkor

Men Coops erbjudande sker på två villkor.

Dels gäller det enbart för den som tecknat medlemskap genom en insats på 100 kronor. 

– Vi vill ge våra medlemmar en riktig god jul, och i dessa tider betyder det såväl att vi kan lätta på den ekonomiska bördan samtidigt som att vi inspirerar till hållbar och smakfull mat, säger Marie Nygren.

Prissänkningen är också tidsmässigt villkorad.

Erbjudandena gäller enbart under fyra veckors tid, med start idag måndag och slut 7 januari.

– En tid då mat prioriteras i hushållskassan och värdesätts extra mycket. Lagom till högtiderna i december väljer därför Coop att sänka priserna på flera favoritprodukter för dygnets alla måltider, menar Marie Nygren.

Även leksaker

Det 60-tal varor som Coop sänker priset på inkluderar bland annat kyckling, fisk, bröd, mejeriprodukter, grönsaker, risgrynsgröt och snacks.

Om klassiker som sill och lax ingår i exempelvis fisk framgår inte i Coops pressmeddelande. Inte heller om prissänkningen gäller andra traditionella julbordsrätter som köttbullar, prinskorv eller Janssons frestelse.

Butikskedjan sänker däremot priset även på leksaker – också det för medlemmar.

På barnleksaker gäller en rabatt på 50 procent.

– Det känns glädjande att kunna ge våra medlemmar marknadens kanske bästa erbjudande inför julen. Det brukar vara extremt populärt och vi ser det som en del av vår julklapp till medlemmarna vid sidan av vårt fina materbjudande, säger Erik Holmberg, Affärschef Coop Hemma.

Måste handla för 500 kronor

Just leksaksrabatten har en betydligt kortare spännvidd än matpriserna och gäller enbart mellan 14 och 17 december och vid köp av andra varor för minst 500 kronor.

Max fem leksaker vid köptillfälle gäller.

– På Coop har vi året runt ett brett sortiment av leksaker; allt från gosedjur, LEGO, radiostyrda bilar till målar- och pysselkit, sällskapsspel och dockor. Det finns något för barn i alla åldrar. Jag hoppas att vi kan bidra till en godare jul för våra medlemmar, säger Erik Holmberg.

Foto: Coop Sverige

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen