Infektion med 50 % dödlighet sprids – 45 000 smittade

2021 07 26

45 000 personer har smittats av den dödliga infektionen svart svamp som sprids bland indiska covidpatienter och dödligheten är över 50 %.

Infektionen är aggressiv och leder till att läkare tvingas till mycket allvarliga ingrepp uppger Deutsche Welle som framhåller att infektionen, som har det vetenskapliga namnet mukormykos har en mycket stor dödlighet på över 50 - 90 %.

45 374 smittade registrerade

Ett normalt år brukar cirka 20 personer per år smittas av svart svamp i Indien men nu har 45 374 registrerats som smittade enligt BBC som uppger att sjukdomen främst smittar covidpatienter. Sjukdomen har en koppling till användandet av stereoider för att behandla covid. Medlet tycks minska riskerna för inflammation i lungorna för covidpatienter men minskar även immuniteten och ökar blodsockernivåerna. Enligt BBC misstänks den minskade immuniteten leda till svart svamp och personer med  bland annat diabetes, cancer och HIV utgör särskilda riskgrupper.

Många fler smittade

Enligt BBC News är en antisvamp-injektion det enda botemedlet som har effekt mot infektionen. Doktor Raghuraj Hegde som är ögonkirurg i Bangaler har behandlat en rad patienter och han berättar för BBC att det råder en kraftig underskattning av både antalet smittfall och dödsfall.

– I regel inträffar dödsögonblicket veckor eller månader efter att man fått sjukdomen. Vårt nuvarande system, är inte så bra på att fånga upp datan, säger doktor Hedge till BBC News.

Mycket allvarligt

Antalet fall är underskattat då diagnosen är svår att fastställa på mindre sjukhus på landsbygden och bara en bråkdel av fallen når fram till sjukhuset i de större städerna. Många patienter avlider redan innan de når sjukhuset och en del som behandlats får återfall uppger BBC News.

– Vi ser många som behandlats för sjukdomen som senare återkommer med ny infektion som har spridit sig till ögon eller hjärna, säger Mumbaikirurgen doktor Akshay Nair.

ANALYS

Det är så hemskt att man kan knappt inte ens tänka på detta. Man ska vara väldigt glad för allt man har och så länge man är frisk.

Foto: S. Hudkar

[yop_poll id="410"]