Illavarslande signaler för Sverige

2021 03 26

Om historiken upprepar sig är risken uppenbar för att pandemin är på väg att förvärras i Sverige.

Både inför första och andra vågen i Sverige skedde samma sak, nämligen att andra länder drabbades av en kraftig uppgång av viruset samtidigt som läget till en början var lugnare i Sverige. Och nu kommer flera signaler på att läget förvärras kraftigt i flera andra länder.

Norge

– Vi har en tuff period framför oss, säger smittskyddschefen Frode Forland till NRK. Han konstaterar att R-talet ligger på 1,3 i Norge och Norska Folkehelseinstituttet tror inte längre att det är möjligt att pressa R-talet under 1 utan massvaccination.

– De nästa veckorna kommer att vara jättetuffa. Den brittiska varianten ökar i många delar av Norge och pressar upp R-talet, säger professor Arnoldo Frigessi till NRK.

Frankrike

Franska vården står inför en våldsam chock inom tre veckor om inte smittspridningen minskar rapporterar Aftonbladet.
– Epidemin tar allt snabbare fart och kurvorna exploderar, säger sjukvårdsförbundets ordförande Frederic Valletoux enligt Aftonbladet. Frankrike registrerade på måndagen dubbelt så många fall som en vecka tidigare och det vårdas fler inom intensivvården än på fyra månader enligt AFP.

ANALYS

Sverige har vid både våg 1 i våras och våg 2 i höstas legat tidsmässigt efter andra länder i Europa men därefter har Sverige drabbats mycket hårt. Om den historien upprepar sig är risken uppenbar för att Sverige drabbas av en klar uppgång av smitta och inläggningar på sjukhus framöver.

[forminator_poll id="2271"]