Ikea-kopia får kraftig kritik

2023 07 25

Nu riktas hård kritik mot en kopia av den svenska möbelgiganten Ikea.

På grund av det pågående kriget i Ukraina har Ikea beslutat för att dra sig ur Ryssland.

Möbeljätten sålde sina fabriker, och har sålt produkter som blev kvar i lager via nätet.

Därefter har en ny kopia av det svenska jätteföretaget etablerats i Ryssland, men det tycks gå mindre bra för ersättaren, som går under namnet “Lycka till”.

Det rapporterar The Moscow Times.

“Är inte Ikea”

Det menas att den ryska Ikea-kopian saknar den variation, kvalitet och de köttbullar som går att återfinna hos originalet.

Varuhuset beskrivs som en nästan identisk kopia, men får ändå kännbar kritik av besökare.

– Det här är helt enkelt inte Ikea, säger den besvikna kunden Natalya till tidningen.

Vill expandera

Många av de anställda har tidigare arbetat vid Ikea, och väntar fortfarande på att någon gång kunna återvända till de originella varuhusen.

Företaget har för avsikt att expandera och växa men har inte lyckats få till några konkreta planer.

– Vi förhandlar om att utöka vårt produktsortiment, men ingen vet exakt när det kommer att ske, säger en försäljare.

Inga förväntningar

Många av de besökande kunderna menar att kvaliteten är betydligt lägre, och har inga förväntningar på att “Lycka till” kommer bli lika framgångsrikt som Ikea.

– Kvaliteten är annorlunda, säger en besökare vars dotter fort därefter understryker att “berätta sanningen, det är dåligt”.

Går långsamt

Kriget i Ukraina fortsätter att få katastrofala konsekvenser, och under den senaste tiden har de ryska styrkorna riktat in sig på hamnstaden Odessa.

En ukrainsk motoffensiv pågår, men många menar på att den går långsamt.

Trots de konstanta striderna menar landets militär att man gör vissa framsteg på den södra fronten, rapporterar CNN.

– Med tanke på fiendens överlägsenhet i luften, antal, vapen och utrustning, förlorar försvarsmakten inte på marken och går gradvis framåt i offensiven. Ukrainska trupper lider färre förluster i personal och utrustning, säger en talesperson för de ukrainska trupperna.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Skatteverket: Växande misstag i deklarationen – nästan alla har gjort fel

2024 05 15

En relativt ny form av redovisning har börjat dyka upp i folks deklarationer.

Och det handlar om stora vinster värda miljardbelopp som inte beskattas.

"Många svenskar"

Så sent som 2013 handlade det enbart om drygt 100 personer per år. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart.

Omkring 8 000 personer på åtta år deklarerar nu försäljning av kryptovalutor. 

Totalt har deklarerade försäljningsbelopp stigit från 36 miljoner år 2013 till hisnande 19 miljarder kronor 2021. De sammanlagda deklarerade vinsterna har samtidigt ökat från 10 miljoner till 2,7 miljarder under samma period.

– Många svenskar har gjort stora vinster på kryptovalutor under samma period men få har skattat för vinstpengarna, konstaterar dock Skatteverket i en ny rapport.

90 procent gör fel

Det växande skattefelet är enormt i sitt eget sammanhang. Drygt 90 procent bedöms gör fel, vilket motsvarar 1,5 miljarder kronor. 

De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar utgör ungefär en tiondel av de uppskattade totala försäljningarna, säger Lina Andersson, analytiker och rapportförfattare på Skatteverket, i en kommentar.

Enbart 5 procent deklarerar alls

Och det är de som gör störst vinster som i störst grad missar att deklarera ordentligt. Enligt Skatteverket står personerna med de tio procent högsta försäljningsbeloppen för nästan tre fjärdedelar av skattefelet, medan de 50 procent lägsta beloppen bara står för “en försumbar” del av felet.

– Antal personer som redovisar försäljning av kryptovalutor har ökat fram till 2021 men det är fortfarande bara 5 procent av de svenskar som sålt kryptovalutor som deklarerat sin försäljning, säger Anna Olofsson, specialist kryptobeskattning på Skatteverket.

Viktigt för Skatteverket

Även om det fortfarande är en relativt liten grupp är de nya uppgifterna av mycket högt värde för Skatteverket. 

Hittills har myndigheten haft begränsad kunskap om omfattningen av skattefel kopplat till redovisning av kryptovaluta.

– Den är också intressant för andra länders skattemyndigheter då Skatteverkets analysenhet är en av de första att bedöma skattefelet från handel med kryptovalutor och rapporten därför kan användas som underlag för andra skattemyndigheters bedömningar, säger Lina Andersson, analytiker på Skatteverket.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Tyskland planerar jättebygge – till Sverige

2024 05 15

Tyskland pressar Sverige att ge grönt ljus för ett enormt byggprojekt. 

Idag möter statsminister Ulf Kristersson (M) den tyska förbundskanslern Olaf Scholz.

En av frågorna som ska avhandlas är den om energin. Och nu sätter Tyskland press på Sverige att säga ja till planerna på att bygga en kraftfull elledning mellan de två länderna, rapporterar Sveriges Radio.

Det handlar om jätteprojektet “Hansa Powerbridge”.

– Vi vill verkligen att den nya undervattenselledningen byggs, framhåller den tyska energiministern Robert Habeck till radion.

Kräver eftergifter

Men Sverige är tveksamma till bygget.

Bland annat finns det ett politiskt motstånd. Oppositionen vill att Tyskland gör eftergifter och bland annat inför elprisområden likt Sverige, eftersom det enligt Socialdemokraterna skulle leda till billigare el i södra delen av landet.

– En förutsättning är att om det inte blir några elområden i Tyskland då kommer inte Hansa Powerbridge lyckas, säger Fredrik Olovsson (S), som trycker på för att Ulf Kristersson ska ställa samma krav i förhandlingarna, till SR.

Då kan den stå klar

Ledningen anses viktig för Tyskland som lade ned sin kärnkraft förra året. Hansa Powerbridge bedöms kunna vara en garant för landets framtida elförsörjning och energiomställning.

Planen var från början att elledningen skulle stå klar 2026, men efter upphandlingsproblem och det politiska motståndet är nuvarande prognos snarare en bit in på 2030-talet.

Det bekräftas av Svenska Kraftnät, som är ansvariga i frågan och just nu väntar på tillståndsbesked från regeringen.

Svenska kraftnät och 50Hertz har beslutat att avbryta upphandlingen av Hansa PowerBridge. Anledningen är att de tekniska kraven har ändrats och utmaningar i det befintliga elnätet har resulterat i betydande förändringar i anbudsdokumenten, har det statliga affärsverket tidigare meddelat.

Från Hurva till Güstrow

Elförbindelsen planeras att gå mellan Hurva station i skånska Hörby kommun och Güstrow i norra Tyskland. 

– Med Hansa Powerbridge stärker vi kopplingen mellan Norden och övriga Europa med ökade möjligheter till elmarknadshandel, framhåller Svenska Kraftnät.

Ulf Kristerssons pressekreterare har inte velat bekräfta om elledningen står på agendan under dagens möte med Olaf Scholz.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen