JUST NU: Ikea lovade bojkotta Ryssland – har brutit sitt löfte

2022 05 10

Svenska storföretaget Ikea har fortsatt att handla med Vladimir Putins Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Möbelföretaget uppgav redan en vecka efter den ryska invasionen av Ukraina att man avbryter alla affärer och samarbete med diktaturen.

Över hela världen hyllades Ikea som ett föredöme när Ikea skulle stänga sina varuhus och sluta handla trä från Ryssland och Belarus.

Affärer i det tysta

Nu kommer uppgifter om att Ikea trots allt har fortsatt att göra affärer med Ryssland bakom kulisserna, rapporterar Aftonbladet.

Affärerna ska ha pågått under hela tiden sedan kriget bröt ut.

Brev avslöjar

Ett brev från Robert Olsson, utvecklingschef gällande inköp till Ikea, skickades den 25 mars till företagets leverantörer. 

Där står det att läsa att Ikea förvisso tänker minska inköp av ryskt trä med 85 procent jämfört med förra året, men det rör sig inte om något totalstopp som tidigare aviserats.

“Stängde inte allt”

Aftonbladet har dessutom tagit del av mejlkorrespondens mellan inköpsansvariga som visar att leverantörer kan få köpa lika mycket trä från Ryssland som under förra året, under särskilda omständigheter. Exempelvis att Ikea säger ja till volymerna.

Vi har dragit ner extremt mycket och minskat vår ”dependency” på Ryssland. Det är vår inriktning. Men vi stängde inte allt på en gång, medger Robert Olsson till tidningen.

Importförbud av ryskt trä

I början av april beslöt EU att upprätta ett importförbud av rysk trä som en del av det sanktionspaket unionen riktade mot Putin. Totalt värt omkring 9 miljarder kronor, skriver Reuters.

Ikea uppger i ett mejl att de följer sanktionerna till 85 procent och avser att kapa importerna ytterligare.

Oklart vilka möbler

Några besked om hur många miljoner som den ryska trähandeln fortfarande drar in eller när företaget uppskattar att de ska kapa banden framgår inte. 

Ikea vill heller inte kommentera vilka varuhus eller möbler som fortfarande innehåller ryskt trä.

Ryktats öppna i Ryssland

Det har tidigare rapporterats om hur möbeljätten uppgetts se över möjligheten att åter öppna sin verksamhet i Ryssland.

Uppgifterna bekräftades då av Rysslands biträdande industri- och handelsminister Viktor Evtukhov.

Dementeras av Ikea

Ikea har dock dementerat uppgifterna. Inte heller i Ukraina är det aktuellt att öppna inom överskådlig framtid.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, har Ikea och  Ingka Group konstaterat till Expressen.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


JUST NU: Nio EU-länder varnar – turister kan stoppas i USA

2025 03 28

Totalt nio EU-länder varnar medborgare som planerar att resa till USA.

Det står klart efter att Portugal nu ansluter sig till skaran, framhåller landets utrikesdepartement i ett uttalande till Newsweek på fredagen.

Förändringen sker efter ett antal incidenter vid den amerikanska gränsen de senaste veckorna och en större internationell oro över USA:s allt strängare tillsynsmetoder.

Övriga länder som nyligen ändrat sina reserekommendationer för USA, eller flaggat för att det kommer göras i närtid, är Norge, Danmark, Finland, Irland, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Dessutom tillhör Storbritannien samma varnande grupp.

Kan stoppas vid gränsen

Portugals varning består i att det inte går att räkna med att ett så kallat ESTA-tillstånd, som man ansöker om före avresa och som ger tillträde i USA under 90 dagar, räcker för inresa.

Detta eftersom gränspersonal vid ankomst till amerikanskt territorium kan fatta ett annat beslut på plats.

– Andra europeiska länder har också utfärdat samma varning, att officiella resedokument inte är en garanti för inresa till USA, skriver Newsweek.

"Kan bara vara negativt"

Det var förra veckan som det rapporterades om att en fransk forskare nekades inresa i USA på grund av att den amerikanska gränspolisen hittat kritiska sms om president Donald Trump i forskarens telefon.

Exakt i vilken omfattning som varningarna kommer att påverka turismen i USA är oklart. 

– Men det kan bara vara negativt, säger Alex Nowrasteh, vice ordförande för ekonomiska och socialpolitiska studier vid CATO Institute, till Newsweek.

– Grupper som kan känna sig måltavla av Trumps retorik och politik – transpersoner, i synnerhet, kan känna sig mindre säkra och frukta påträngande inspektioner och frågor vid gränsen, säger Paul Statham professor i migration vid University of Sussex i Storbritannien till samma tidning.

Ett av Trumps vallöften

Att kraftigt strama åt den illegala migrationen till USA var ett av Donald Trumps löften inför valet.

Kort efter att Trump svurits in som president utlyste han undantagstillstånd vid gränsen till Mexiko.

– All illegal invandring kommer omedelbart att stoppas, sade han vid sitt installationstal.

Svenska UD:s allmänna råd till resenärer är att “vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet”.

Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra, framhåller UD.

Foto: J. Toevs resp A. Steels resp A. Guc

Text: Redaktionen


JUST NU: USA ställer jättekrav på Ukraina – ”ska ha allt”

2025 03 28

Donald Trump har krävt att Ukraina ska förse USA med naturresurser som ”betalning” för det amerikanska militära och ekonomiska stödet till landet.

Nu ökar presidenten trycket på det krigsdrabbade landet.

Enligt flera medier har Trump ändrat villkoren i det så kallade ”mineralavtalet” som han vill att Ukraina ska underteckna.

Det nya avtalet ställer betydligt hårdare krav på Ukraina.

– USA har reviderat sitt ursprungliga förslag. Det nya förslaget ger inte Ukraina några säkerhetsgarantier. Samtidigt kräver USA att länderna etablerar en gemensam investeringsfond med alla intäkter från naturresurser som förvaltas av statliga och privata företag i hela Ukraina, framhåller tre källor med insyn i avtalet till Reuters.

Ska ha allt 

Tidigare har USA öppnat för att länderna ska dela på intäkterna.

Men nu låter det annorlunda.

I det nya förslaget måste Ukraina först ”betala tillbaka” hela summan av det ekonomiska och militära stödet som USA bidragit med under den ryska invasionen. När avbetalningen är klar tillåts Ukraina ta del av sina egna intäkter. USA kräver också att Ukraina ska betala tillbaka stödet med en avkastning på 4 procent.

Vidare fastslås det att USA ska få vetorätt över alla framtida infrastruktur- och mineralinvesteringar i Ukraina. Det innebär att USA kan stoppa andra länders investeringar i Ukraina inom dessa områden. 

”Aldrig tidigare skådad expansion”

Nyhetsbyrån Bloomberg beskriver det nya avtalet som en ”aldrig tidigare skådad" ekonomisk kolonisering av ett av Europas största länder.

– Om partnerskapsavtalet accepteras skulle det ge USA enorm makt att kontrollera investeringar i projekt som inkluderar vägar och järnvägar, hamnar, gruvor, olja och gas och utvinning av kritiska mineraler. Det skulle innebära en aldrig tidigare skådad expansion av USA:s ekonomiska inflytande i ett av Europas största länder till ytan, framhåller nyhetsbyrån.

Vidare varnar Bloomberg för att avtalet kan sätta käppar i hjulet för Ukrainas strävan efter ett medlemskap i EU.  

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen