ICA vänder sig till kunderna – utlovar stor förändring

2024 04 25

Årets första kvartal blev en framgångssaga för Ica-koncernen.

Hela koncernens nettomsättning ökade med 7,4 procent till 37,1 miljarder kronor jämfört med 34,6 miljarder kronor under samma period i fjol. Rörelseresultatet ökade från 1 293 miljoner kronor till 1 490 miljoner kronor.

– Kvartalet präglades av en stark kundtillströmning vilket innebär ökade marknadsandelar för ICA Sverige. Kunderna handlar också fler varor vid varje köptillfälle vilket sammantaget starkt bidrar till ett förbättrat resultatet för ICA Sverige, framhåller Ica Gruppen i ett uttalande.

Butikjättens vd Nina Jönsson bekräftar styrkebeskedet.

– Året har börjat bra med väsentligt lägre matprisinflation och en matprissatsning som nu rullas ut i butik. Det är glädjande att se att kunderna återvänder till ICA samtidigt som antalet varor i korgarna ökar igen – och det syns givetvis i ett starkare resultat, till stor del drivet av just högre volymer, säger hon.

Går ut med löfte till kunderna

Efter den kraftiga ökningen går Ica ut med ett löfte till kunderna.

Löftet kommer direkt från vd Nina Jönsson. Hon utlovar sänkta priser i Icas butiker.

Arbetet med att sänka priserna kommer att inledas med omedelbar verkan, betonar vd:n.

– Pris är fortfarande viktigt för våra kunder och därför är det mer aktuellt än någonsin att vi investerar i långsiktigt bättre priser. Flera ICA-butiker, framför allt de större, och Rimi-butikerna påbörjade redan under förra året investeringar i sänkta priser och i mars började utrullningen av den tidigare annonserade prissatsningen i Sverige, säger Jönsson och tillägger:

– Den kommer att ske successivt och ska ge varaktigt lägre prisnivåer – och en bättre prisupplevelse – på viktiga vardagsvaror. Vi har redan nu ett starkt momentum med ökad kundtillströmning och det finns indikationer på att ICA-butikerna nu går starkast på marknaden. En bra start att bygga vidare på.

Miljardsatsning

Ica har tidigare aviserat att man investerar miljard kronor i att sänka ordinariepriser och bibehålla priser som redan anses hålla låg nivå.

Prissänkningarna kommer ske löpande under året men satte igång från och med mars månad.

Foto: ICA Gruppen Jessica Gow

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland dundrar mot Sverige – ”rena fantasier”

2025 07 04

Säkerhetspolisen har pekat ut Ryssland som det största hotet mot Sveriges säkerhet.  

– Ryssland är alltjämt det största hotet mot Sverige då landet bedriver säkerhetshotande verksamhet med bäring på bland annat Sveriges territoriella integritet och politiska suveränitet, skriver Säpo på sin hemsida.

Säpo bedömer också att Ryssland bedriver så kallad hybridkrigföring mot Sverige och andra västeuropeiska länder.  

Om kriget i Ukraina slutar framgångsrikt för Ryssland kan också rysk riskbenägenhet att genomföra sabotage i Europa, inklusive Sverige, snabbt förändras.

– Säkerhetspolisen bedömer att det finns risk för att det genomförs sabotageverksamhet även i Sverige, framhåller Säpo.

Ryssland svarar

Nu svarar Ryssland på de svenska anklagelserna.

Landets ambassadör i Sverige, Sergej Beljajev, kallar påståendena för ”löjliga”.

– Dessa anklagelser är löjliga. Ryssland har ingen avsikt att attackera Sverige. Inte militärt, eller på något annat sätt, säger han till France24.

– Den svenska regeringen pekar ut Ryssland som ett hot mot Sveriges nationella säkerhet – samtidigt sprider svenskar fantasifulla scenarier om hur Ryssland och ryssar skulle kunna utgöra ett hot. Men allt är rena fantasier, fortsätter ambassadören.

Kyrka har pekats ut

En rysk-ortodox kyrka i Västerås har pekats ut som ett centrum för ryskt spionage i Sverige.

Flera säkerhetsexperter har varnat för kyrkan, som är belägen i närheten av Västerås flygplats.

– Kyrkan erbjuder ett potentiellt fotfäste som kan användas för informationsinsamling, både riktat till Västerås flygplats och till industriella intressen i form av stora företag som är engagerade i energisektorn, säger Markus Göransson, forskare med fokus på Ryssland på Försvarshögskolan, till Politico.

– När Sveriges försvarsstyrkor genomför övningar på eller i närheten av flygplatsen, som gjordes i juni, gör de det under eventuell övervakning från kyrkan,

Svaret: En ”kampanj” mot Ryssland

Ambassadör Sergej Beljajev förnekar att den ryska staten avvänder kyrkan för spionage.   

– Det var inte den ortodoxa befolkningen som bestämde var kyrkan skulle placeras, det var staden Västerås. Nu ser vi att vissa lokala politiker och journalister försöker påstå att kyrkan är hot, eftersom den ligger nära flygplatsen. 

– Från min synvinkel är detta endast en del i en kampanj mot allt som har en rysk koppling.

Prästen har fått medalj av SVR

Den rysk-otrodoxa prästen i Västerås, Pavel Makarenko, har mottagit en medalj från Rysslands utrikesunderrättelsetjänst, SVR. 

Trots det hävdar Sergej Beljajev att prästen inte har någon koppling till ryska staten.

– Att en person får en medalj betyder inte att han eller hon representerar det ryska utrikesdepartementet. Precis som Sverige har vi våra egna utmärkelser.

Foto: I Shilov

Text: Redaktionen


Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

2025 07 04

Högsäsongen för sommarsemestern är här.

Högst upp på listan över svenskarnas mest bokade resmål i sommar hittas Grekland tillsammans med Cypern, enligt siffror från researrangören Tui.

Men oförsiktiga turister kan åka hem med en tung faktura.

Utan att ens veta att något har gått fel.

Anledningen är att din mobil kan kopplas till det turkiska mobilnätet, trots att Grekland tillhör EU och du därmed kan förvänta dig samma roamingkostnad som hemma i Sverige.

Och det riskerar att bli en dyr historia, konstaterar exempelvis Lixa Axelberg från mobiloperatören Fello.

– Ofta ringer folk till oss när det redan är för sent, har hon berättat för GP.

Drabbas även på fastlandet

Risken är som störst på de grekiska öarna nära Turkiet, som exempelvis superpopulära Rhodos och Kos. 

Men även svenskar som befunnit sig på fastlandet, bland annat i huvudstaden Aten, har drabbats av samma sak.

Konsekvensen kan bli saftiga och oväntade räkningar.

Skälet till missen är inte sällan för att nätsökningen på telefonen sker automatiskt och inte manuellt. Lisa Axelberg uppmanar att ändra inställningen till det senare.

– Annars kan din mobil koppla upp sig mot Turkiet fast du är i Grekland. Det kostar mycket mer, säger hon.

Även turister på Cypern varnas

Konsumentsajten Mobil.se har också flaggat för samma miss. Då talades det specifikt om riskerna på Cypern.

– Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar.

LÄS MER: Ryanair backar – ändrar kritiserad regel

Risk även på färjan

Det är dock inte enbart på land som risken för en oväntad mobilräkning uppstår.

Folk som reser med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät, vilket går via satellituppkoppling och kostar enorma summor för konsumenten.

Det kan även ske på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Många tror att de kan använda sina mobiltelefoner ombord på färjor till utlandet utan extra kostnader, som är fallet på andra håll i EU/EES. Men reglerna för roaming gäller inte till sjöss – och då kan det snabbt bli dyrt att ringa eller surfa på internet, säger Kamilla Sharma, avdelningschef på Nationella kommunikationsmyndigheten i Norge, Nkom, till Din Side.

LÄS MER: “Katastrof” förutspås imorgon – turister avbokar i rasande fart

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen