ICA-butik rånad

2021 10 27

ICA-butiken på Alnö utanför Sundsvall har utsatts för ett rån vid 06-tiden i morse och nu har en stor polisjakt inletts på gärningsmännen.

Stora bilköer har uppstått mellan Sundsvall och Alnö efter rånet eftersom polisen stoppar alla bilar som lämnar ön.

På väg till sina jobb

Polisen går igenom varje bil för att se om man kan finna rånarna och det har lett till långa köer eftersom många Alnöbor är på väg in till sina jobb i Sundsvall.

Rånade under hot

Området runt ICA-affären är avspärrat och det finns både polis och ambulans på plats men det har inte framkommit några uppgifter om att någon ska vara fysiskt skadad. Däremot skedde rånet under hot, uppger SVT.

Gärningsmännen jagas

Polisen har inlett en förundersökning avseende rån alternativt grovt rån. Rånarna är ännu på fri fot och polisen hoppas nå framgång genom att gå igenom bilarna som lämnar Alnö. Men det är oklart om rånarna ännu finns kvar på ön eller om de har hunnit nå fastlandet.

Om populära Alnö

Alnö är 65 kvadratkilometer stor och bildades för 570 miljoner år sedan genom vulkanisk verksamhet i området. Ön är 15 kilometer lång och 6 kilometer bred på bredaste stället, enligt Alnö.nu. Invånarantalet är cirka 8 000 personer, bestående av ca 3 800 villor och 1600 lägenheter.

På sommaren är invånarantalet över det dubbla då Alnö är ett mycket populärt sommarställe för turister. Berggrunden innehåller flera världsunika mineraler där den mest kända är Alnöit. På norra delen av Alnö finns flera intressanta geologiska lokaler samt flera fornminneslämningar som gravkullar, uppger Alnö.nu.
Alnöbron är en av Sveriges längsta med sina 1 042 meter lång och invigdes 1964. Det tog en arbetsstyrka på 40-55 man 3,5 år att bygga den 9,4 meter breda bron. Den är 42 meter hög och har 40 meter fri segelhöjd, berättar Alnö.nu.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm, FB


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen