Hyresgäster uppmanas att se upp

2022 10 28

Regeringens utlovade elstöd kan hamna i fastighetsägarnas fickor snarare än hos hyresgästerna.

I flera fall är det nämligen fritt fram för fastighetsägare att antingen välja om de vill behålla elstödet själva, eller om hyresgästerna som förbrukar elen ska få ta del av det, rapporterar Sveriges Radio.

Branschorganisationen Fastighetsägarna är dock tydliga med vad de vill att deras medlemmar ska göra med pengarna.

– Vi tycker det är rimligt att stödet går till de som har haft kostnaderna för elen, det vill säga hushållen. Det gäller både hyresvärdar och bostadsrättsföreningar där hushållen inte har egna abonnemang utan vidarefaktureras antingen via schablon eller mätning, säger hållbarhetschef Rikard Silverfur till SR.

Ingår el i hyran se upp

När regeringen tillsammans med Svenska Kraftnät i veckan presenterade ett nytt elstöd stod det bland annat klart att privatpersoner som bor i elområde 3 eller 4 och som tecknat egna elavtal har rätt ta del av det utlovade bidraget.

För de som hyr bostad och där elen inkluderas i hyreskostnaden gäller det dock att se upp.

Fastighetsägare som står för sina hyresgästers elavtal får nämligen själva avgöra om hyresgästerna ska få sin bit av kakan – eller om det ska behållas själva.

Kan höja med 650 procent

Wallenstam är ett av flera fastighetsbolag som fakturerar sina hyresgäster för deras elförbrukning.

Bolaget, som äger över 11 000 lägenheter i bland annat Uppsala, Stockholm och Göteborg, varnade nyligen för att man kan höja sina elpriser med 650 procent, enligt Aftonbladet.

Anledningen är att deras bundna avtal löper ut vid årsskiftet och hyresgästerna kan inte teckna egna abonnemang.

– Vi strävar alltid efter att hitta ett så bra erbjudande som möjligt på ettårigt elpris. I år har våra hyresgäster betalat 40 öre under hela året vilket är ett väldigt förmånligt pris  dagsläget, framhöll Elisabeth Vansvik, presstalesperson på Wallenstam, till tidningen.

Till SR har man dock uppgett att man ska skicka vidare det nyligen presenterade elstödet till sina hyresgäster.

Inget betalningsdatum klart

Regeringen kunde i veckan inte ge besked om när elstödet kommer att betalas ut.

– Vi jobbar på så snabbt som möjligt. I november ämnar vi att komma med ett besked om när och hur, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid en pressträff och förklarade att det inte handlar om en månatlig ersättning utan om en klumpsumma.

Den 15 november beräknas ansökningsprocessen att vara klar.

– Vi kommer att återkomma under november månad, framhöll Busch vid samma tillfälle.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen