Hundratals vaccinerade agerar – ställer jättekrav på staten
2023 02 15
Ett massivt skadeståndsanspråk riktat mot svenska staten lämnas in imorgon, torsdag.
Bakom anspråket står Narkolepsiföreningen och 479 personer som drabbades av narkolepsi, samt 1 569 av deras anhöriga, efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan 2009, rapporterar Sveriges Radio och Dagens Nyheter.
Organisationen kräver totalt 365 miljoner kronor – en halv miljon för varje insjuknad.
Anklagas för lagbrott
I en debattartikel hävdar föreningens ordförande Johan F Lundberg att staten har brutit mot en lag i Europakonventionen, vilket också är grunden för det stora skadeståndsanspråket.
– Europadomstolen har slagit fast att en konkret innebörd av artikel 8 är att stater aktivt måste förse människor med nödvändig information så att de kan värdera risker för liv och hälsa, framhåller Johan F Lundberg i DN.
Vill även se ny lag
Utöver skadeståndet vill Narkolepsiföreningen även se en ny lag som tydliggör statens skyldigheter vid massvaccinationer.
– En sådan lag skulle öka allmänhetens förtroende för statliga vaccinationsprogram och därmed öka möjligheterna att i framtiden rädda liv vid allvarliga pandemier, anser Johan F Lundberg.
Inledde anmälan 2019
Anmälan om skadestånd lämnades egentligen till Justitiekanslern redan för fyra år sedan.
Vad man nu har gjort är att komplettera den med det exakta antalet drabbade och det specifika kravet på ersättning, uppger SR.
– Om jag hade fått välja hade jag inte tagit pengarna, och sluppit sjukdomen, säger Victor Ahlin som drabbades av narkolepsi som 10-åring efter att ha tagit svininfluensavaccinet, till radion.
600 har krävt ersättning
Över 600 personer har anmält till Läkemedelsförsäkringen att man drabbats av sjukdomen till följd av influensavaccinet.
Omkring 400 av dem har fått rätt till ersättning. Även andra som inte tagit vaccinet har drabbats av narkolepsi, vilket gör att det är svårt för att peka ut exakta samband, framhåller radiokanalen.
Neurologisk sjukdom
Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som innebär att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn.
– Det gör att personer med sjukdomen blir mycket trötta under dagen och får sömnattacker som inte går att förhindra, informerar Socialstyrelsen.
Man vet inte exakt hur många i Sverige som lider av sjukdomen, men en uppskattning är att det tör sig om ungefär 4 500 personer.
Foto: E. Us
Text: Redaktionen