Hundratals svenskar uppmanas – ”Gå inte ut på isen”

2024 01 12

Det har varit kallt i hela Sverige under en längre tid.

Runt om i landet har sjöarna frusit till is och blivit populära platser för promenader och skridskoåkning.

Men personer som bor i Göteborg bör hålla sig borta från isarna.

– Isarna på både Stora och Lilla Delsjön kan vara farlig att gå på, trots att det har varit kallt ett tag, varnar stadens pressavdelning för i ett pressmeddelande.

Hundratusentals invånare

Samtliga, cirka 600 000 invånare, i Göteborg uppmanas att hålla sig borta från isarna.

Varningen har utfärdats eftersom Delsjöarna är stadens råvattenmagasin. Det innebär att Göteborgs stad tar vatten för dricksvattenproduktion från sjöarna. 

Vattenivån varierar i Delsjöarna på grund av vattenpumpningen. Den senaste veckan har vattennivån höjts med flera decimeter, vilket gjort isarna sköra och farliga.

–  Det påverkar kvaliteten på isen, förklarar Josefin Lundberg Abrahamsson, chef för dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.

– Vi uppmanar allmänheten att inte gå ut på isen, säger hon.

Flera varningen

De senaste dygnen har varningar för sköra isar avlöst varandra i Sverige.

I småländska Ljungby och Stömsnäsbruk avråds personer från att beträda isen på Lagaån.

Räddningstjänsten varnar för att det kan vara livsfarligt, rapporterar lokaltidningen Smålänningen.

I Jönköping varnar Svenska Livräddningssällskapet för att det kan vara förenat med livsfara att gå ut på Munksjöisen i centrala delen av staden.

– Om man ger sig ut ska man vara medveten om att man kan dratta i, säger Svenska Livräddningssällskapets ordförande Stefan Nyander till JP.

Fyra dödsfall förra året

Under 2023 dog fyra personer i Sverige efter att ha gått igenom isen.

Om du ser någon gå igenom isen är det viktigt att så fort som möjligt kontakta 112.

Du kan även vidta följande räddningsåtgärder, enlig Sjöräddningssällskapet:

Närma dig vaken

Grundregeln är att närma dig vaken från samma håll som den nödställde. Detta för att minska risken för att isen ska brista för dig.  

Flythjälp 

Ta med dig flythjälp eller se till att du är säkrad bakåt. Det är viktigt att du inte riskerar din egen säkerhet. 

Ta med dig något långt 

Om du har möjlighet är det bra att ta med sig något långt som den nödställde kan ta tag i. Detta kan vara en räddningslina, ispik, stav eller en trädgren. På så vis kan du behålla avstånd från vaken. 

Kastar du en räddningslina, tänk på att kasta den långt förbi personen vaken för att sedan genom sidoförflyttning få den närmare personen. 

Sträck inte fram handen 

När du räddar någon ur en isvak är det viktigt att du inte sträcker fram din egen hand. Gör du det är det stor risk att du själv hamnar i vattnet. Dessutom finns det risk att isen brister igen av bådas gemensamma tyngd om du får upp personen ur vaken.  

Ta det lugnt 

Tänk på din egen säkerhet och ta det lugnt. Det underlättar både för dig själv och den nödställde.  

Foto: M. Aleo

Text: Redaktionen


Nya regler när du ska besiktiga bilen – börjar gälla inom kort

2024 02 20

Inom bara ett par års tid är nya regler att vänta när du ska besiktiga bilen.

Alldeles för många bilar godkänns i besiktningen trots att det finns uppenbara brister i fordonen.

Det meddelar Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, i en ny rapport.

Specifikt pekar organisationen på att kraven är för låga och gränsvärdena för höga – vilket innebär att bilar släpps igenom trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp.

Bland EU:s sämsta

Samma rapport visar att Sverige för femte året i rad är ett av EU:s absolut sämsta länder när det gäller just miljökraven vid fordonsbesiktning.

Flera åtgärdsförslag initierade av Transportstyrelsen med syfte att skärpa miljökontrollen är därför nu på gång.

Myndigheten vill dock invänta EU:s nya besiktningspaket innan de träder i kraft, men enligt FBB krävs det förändring på en gång.

– Vi har länge pekat på bristerna i dagens regelverk och är positiva till de nya åtgärdsförslagen, säger Tord Fornander, ordförande i FBB.

Kan dröja till 2029

Även om EU:s besiktningspaket förväntas inom de närmsta åren kan det dröja till 2029 innan det är i hamn.

Av just den anledningen kräver branschorganisationen att Sverige agerar med framförhållning.

– Att Transportstyrelsen inte ens vill agera på sina egna förslag är väldigt svårt att begripa. Det finns inget att vänta på, det handlar i grunden om vår miljö och hälsa, säger Tord Fornander.

Fusk förväntas kriminaliseras

Ett förslag ligger dock på regeringens bord om att kriminalisera fusk med avgasrening.

Det är specifikt framtaget efter beräkningar om att manipulerad eller saknad avgasrening kommer att öka den svenska vägtrafikens utsläpp av kväveoxider med upp till 14 procent för tunga lastbilar.

För lätta dieselfordon bedöms utsläppen öka med så mycket som 150 procent om inget sker.

– Det är såklart ett steg i rätt riktning att det nu finns förslag att kriminalisera den här typen av fusk. Nu är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att få till nödvändiga lagändringar, säger Tord Fornander.

Saknar regler för elbilar

FBB uppmärksammar också att Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, saknar ett särskilt regelverk för kontrollbesiktning av elbilar.

Till exempel kontrolleras inte komponenter som bilens framdriftsbatteri, kablar och laddutrustning för eventuella fel.

– Regelverket måste självklart uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen och att elfordon blir en allt större del av den svenska fordonsflottan. Avsaknaden av regler för elbilar handlar knappast om att frågan är komplex – förslagen finns och andra EU-länder har redan infört specifika kontroller.”, säger Tord Fornander. 

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen