SVERIGE: Hundratals soldater ska marschera genom Stockholm

2022 10 04

Under veckan kommer drygt 300 värnpliktiga soldater i stridsutrustning att röra sig på Stockholms gator.

Det meddelar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Soldaternas närvaro i huvudstaden är en del av militärövningen ”Operation Stockholm”. 

Övningsmoment kommer genomföras på flera platser i innerstaden. Bland annat kommer soldater fira sig nedför en hög husvägg med hjälp av rep. 

Övningen är en utbildningskontroll och strapatsövning där de värnpliktigas förmåga testas. 

– De nya soldaterna utgör en betydande del av Försvarsmaktens tillväxt och kommer ha en avgörande roll i det svenska försvarets fortsatta och långsiktiga förstärkning, framhåller Försvarsmakten.

"Bygga stolthet"

Major och övningsledare Magnus Gerhardsson betonar vikten av övningen.

–  Syftet är att mäta uppnådda utbildningsmål och i synnerhet bygga stolthet hos soldaterna genom att de lyckas klara av militär verksamhet under strapatsliknande förhållanden. Vi vill att soldaterna ska vägra ge upp, bidra och hjälpas åt i gruppen för att lyckas med uppgiften, säger han i ett pressmeddelande.

Åtta veckor i militären

Soldaterna som deltar har varit i militärtjänst sedan åtta veckor tillbaka. Övningen avslutar deras första steg på utbildningstrappan under värnplikten. De tillhör Livgardets fyra krigsförband: Livbataljonen, 11:e militärpolisbataljonen, 12:e motoriserade skyttebataljonen och 13:e säkerhetsbataljonen.

De fyra förbanden har alla en tydlig anknytning till försvaret av stockholmsregionen och särskilt Stockholms stad, uppger Försvarsmakten.

– Det är mycket viktigt för alla Livgardets soldater att få öva inne i Stockholm och bekanta sig med stadsmiljön, vilket i värsta fall, är där de ska lösa uppgifter vid väpnad konflikt, understryker Magnus Gerhardsson.

Fakta ”Operation Stockholm”

  • Livgardet övar i Stockholm, dygnet runt, från tisdag eftermiddag 4 oktober till torsdag morgon 6 oktober.
  •  Soldaterna kommer att gruppvis genomföra många olika moment, bland annat fira sig nedför en hög husfasad och öva strid i bebyggelse i Årstadal.
  • De ska också ta sig över vattendrag med patrullbåtar och springa hinderbana i Karlberg samt genomföra sjukvårdsmoment, teoriprov och gruppövningar i ledarskap på Gärdet.
  • Soldaterna marscherar till fots mellan de olika övningsmomenten.
  • De kommer vara ansiktsmaskerade, bära uniform, stridspackning och stridsutrustning inklusive vapen.
  • Inga stridsövningar eller skottlossning kommer ske utomhus. Endast skottlossning med lös ammunition kommer genomföras i begränsad omfattning inomhus.
  • Källa: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen 


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz