JUST NU: Hundratals döda eller sjuka fåglar funna vid strand

2022 07 21

Mängder av alkor har flutit iland längs Gotlands västra kust.

Fåglarna är antingen döda eller svårt sjuka, rapporterar SVT.

I mitten av förra veckan konstaterades också ett utbrott av fågelinfluensa på ön.

Samma område som upptäckten har gjorts vistas också en hel del människor.

Därför inleder nu Länsstyrelsen på Gotland ett åtgärdsarbete riktat mot omgivningen.

Sätter upp skyltar

Varningsskyltar kommer att sättas upp som informerar invånare och besökare om det pågående utbrottet. 

– Även om risken är låg att smittan drabbar människor är det viktigt att informera allmänheten om att inte röra sjuka eller döda fåglar på stränderna, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström till SVT.

Kommer förbrännas

Länsstyrelsen samarbetar med bland annat Jordbruksverket och Folkhälsomyndighet i ärendet.

Denna och nästa vecka kommer man att regelbundet samla in de döda och sjuka fåglarna längs kusten.

Dessa ska sedan förvaras i frysboxar innan de skyfflas bort för att brännas.

Med tanke på det stora antalet besökare på stränderna är det viktigt att vi omhändertar dessa fåglar för allas trevnad, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Ingen fara för människor

Redan för två veckor sedan hade man hittat döda sillgrisslor i vattnet vid Lilla Karlsö på Gotland.

Dessa skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, som för en vecka sedan kunde konstatera att fåglarna var smittade av fågelinfluensa.

Människor som besöker regionen ska dock inte känna anledning till oro över att själva bli smittade.

Den stora faran ligger snarare i om smittan drabbar tamfåglar eller kommersiella djurbesättningar.

– Det är mycket ovanligt att människor smittas av fågelinfluensavirus. De flesta fall där smitta till människa har skett har inträffat i länder där kycklingar och andra matfåglar säljs levande på marknader och slaktas i hemmen, informerar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Uppmaning till invånarna

Däremot har Länsstyrelsen på Gotland en uppmaning till alla som befinner sig på ön.

Allmänheten bör hålla utkik efter sjuka eller döda fåglar.

Stöter man på enstaka döda fåglar måste det anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Den som observerar en ansamling av minst fem döda fåglar bör rapportera det via mejl till länsstyrelsens länsveterinär, tillägger Länsstyrelsen på myndighetens hemsida.

Sänkte skyddsnivån

Skyddsnivån i södra Sverige höjdes mellan november 2021 och april 2022 för att svenska fågelbesättningar inte skulle smittas.

Den sänktes för två månader sedan när det blev varmare.

– Det finns i nuläget inget som tyder på att skyddsnivån kommer höjas under den närmsta tiden. Men det är viktigt att personer med fågelbesättningar är uppmärksamma på sina djur och fortsätter vara noga med hygien och smittskydd för att minska risken för smittspridning. Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck nära gården, säger Agneta Karlsson Norström.

Foto: R. Rychetsky

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen