JUST NU: Hundratals döda eller sjuka fåglar funna vid strand

2022 07 21

Mängder av alkor har flutit iland längs Gotlands västra kust.

Fåglarna är antingen döda eller svårt sjuka, rapporterar SVT.

I mitten av förra veckan konstaterades också ett utbrott av fågelinfluensa på ön.

Samma område som upptäckten har gjorts vistas också en hel del människor.

Därför inleder nu Länsstyrelsen på Gotland ett åtgärdsarbete riktat mot omgivningen.

Sätter upp skyltar

Varningsskyltar kommer att sättas upp som informerar invånare och besökare om det pågående utbrottet. 

– Även om risken är låg att smittan drabbar människor är det viktigt att informera allmänheten om att inte röra sjuka eller döda fåglar på stränderna, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström till SVT.

Kommer förbrännas

Länsstyrelsen samarbetar med bland annat Jordbruksverket och Folkhälsomyndighet i ärendet.

Denna och nästa vecka kommer man att regelbundet samla in de döda och sjuka fåglarna längs kusten.

Dessa ska sedan förvaras i frysboxar innan de skyfflas bort för att brännas.

Med tanke på det stora antalet besökare på stränderna är det viktigt att vi omhändertar dessa fåglar för allas trevnad, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Ingen fara för människor

Redan för två veckor sedan hade man hittat döda sillgrisslor i vattnet vid Lilla Karlsö på Gotland.

Dessa skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, som för en vecka sedan kunde konstatera att fåglarna var smittade av fågelinfluensa.

Människor som besöker regionen ska dock inte känna anledning till oro över att själva bli smittade.

Den stora faran ligger snarare i om smittan drabbar tamfåglar eller kommersiella djurbesättningar.

– Det är mycket ovanligt att människor smittas av fågelinfluensavirus. De flesta fall där smitta till människa har skett har inträffat i länder där kycklingar och andra matfåglar säljs levande på marknader och slaktas i hemmen, informerar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Uppmaning till invånarna

Däremot har Länsstyrelsen på Gotland en uppmaning till alla som befinner sig på ön.

Allmänheten bör hålla utkik efter sjuka eller döda fåglar.

Stöter man på enstaka döda fåglar måste det anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Den som observerar en ansamling av minst fem döda fåglar bör rapportera det via mejl till länsstyrelsens länsveterinär, tillägger Länsstyrelsen på myndighetens hemsida.

Sänkte skyddsnivån

Skyddsnivån i södra Sverige höjdes mellan november 2021 och april 2022 för att svenska fågelbesättningar inte skulle smittas.

Den sänktes för två månader sedan när det blev varmare.

– Det finns i nuläget inget som tyder på att skyddsnivån kommer höjas under den närmsta tiden. Men det är viktigt att personer med fågelbesättningar är uppmärksamma på sina djur och fortsätter vara noga med hygien och smittskydd för att minska risken för smittspridning. Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck nära gården, säger Agneta Karlsson Norström.

Foto: R. Rychetsky

Text: Redaktionen


Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

2025 03 24

Skattebetalarna ska bidra till ny kärnkraft i Sverige.

Det föreslår en statlig utredning som regeringen har tillsatt.

Enligt utredning ska kraftbolag som investerar i ny kärnkraft erbjudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan det innebära en ökad kostnad med 2 160 kronor om året för villaägare. En summa som många inte är beredda att betala. Hela 85 procent av Sveriges villaägare är inte beredda att stå för kostnaden, framhåller Nordic Green Energy med hänvisning till en ny Sifo-undersökning.

Enligt undersökningen kan villaägare i genomsnitt tänka sig att betala upp till 1 134 kronor om året för mer kärnkraft. Alltså betydligt mindre än 2 160 kronor om året.

– Att en så stor majoritet inte är villig att betala vad kärnkraften kostar visar på ett tydligt behov av att se över alternativa lösningar. Vi kan inte låsa oss vid kärnkraft som den enda vägen framåt, särskilt när det är en investering som kommer att belasta svenska hushålls plånböcker under många år framöver, säger Lars Jungerth, affärsområdeschef konsument på Nordic Green Energy.

– För att säkerställa att elen blir både hållbar och prisvärd måste vi parallellt satsa på teknisk utveckling och snabbare utbyggnad av förnybara energikällor, så att vi kan minska vårt fossilberoende.

Ebba Busch: Stora risken är att inte göra något

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har försvarat finansieringsmodellen.

– Den stora risken är att inte göra den här investeringen, har hon sagt i SVT:s Aktuellt.

Här är finansieringsplanen

Regeringens finansieringsplan för ny kärnkraft kan sammanfattas i tre delar:

Statlig lånefinansiering Statliga lån med låg ränta för byggkostnader ställs ut av Riksgäldskontoret för att finansiera investeringar i ny kärnkraft. Staten kommer stå för 75 procent eller 300 miljarder kronor av investeringen. Räntan på de statliga lånen höjs successivt under driftsfasen för att ge incitament att ersätta de statliga lånen med marknadsfinansiering.

Prissäkringsavtal Ett prissäkringsavtal upprättas mellan staten och kärnkraftsproducenten. Kraftbolagen garanteras ett elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. För perioder då marknadspriset på el är lägre än det avtalade lösenpriset uppstår en kostnad för staten, som finansieras med en ny skatt på elkunderna. I de fall marknadspriset är högre än lösenpriset kommer staten att erhålla intäkter från differenskontraktet som kan föras vidare till elkonsumenten.

Risk- och vinstdelning Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ger projektägaren en lägsta avkastning på sin investering. När reaktorn tas i drift delas projektets vinster i de bästa utfallen med staten och elkonsumenterna.        

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk bensinkedja försvinner helt – efter 113 år

2025 03 24

En trotjänare i drivmedelsbranschen tackar för sig i år.

Det är en era som går i graven.

Så beskrivs situationen när de sista Shellmackarna nu fasas ut helt – vilket kommer att innebära det definitiva slutet för kedjan efter 113 år i branschen.

Senast i december 2025 kommer den sista av skyltarna att plockas ned, rapporterar sajten E55 på måndagen.

St1 tar över

Redan 2010 togs de drygt 190 svenska Shellstationerna över av St1, men fram till nu har flera av dem haft kvar sina ikoniska skyltar.

För två år sedan bestämde dock St1 att Shellstationerna skulle skyltas om.

Sedan dess har arbetet pågått.

– St1 har fattat beslutet att driva hela stationsnätet under det egna varumärket St1, meddelar drivmedelsbolaget.

Bara St1-skyltar

När St1 köpte merparten av Shells affärsverksamhet i Sverige för 15 år sedan omfattade köpet bland annat depåverksamhet, logistik, marina drivmedel och drivmedelsstationer samt ett raffinaderi.

Det skrevs även på ett långsiktigt licensavtal om att använda Shellvarumärket på stationsverksamheten.

Nu är det dock St1-skyltar som ska gälla för hela slanten.

Utvecklingen av vårt eget varumärke och dess erbjudande hjälper oss att vara än mer konkurrenskraftig och effektiv i en utmanade marknadssituation och vi kommer att uppnå det genom att vi fördubblar synligheten av St1-varumärket i marknaden, säger Daniel Wandebäck, ansvarig för St1:s stationsverksamhet i Sverige.

Sista skylten plockas ned i år. Foto: Shell i Sverige.

"Stärker varumärket"

Daniel Wandebäck förklarar även att St1:s vision är att bli den ledande producenten och försäljaren av koldioxidmedveten energi.

En vision som stärker varumärket och stödjer färdplanen för energiomställning, menar han.

– Stationsnätverket är den publika delen av St1s verksamhet och är en viktig kanal för att introducera mer och fler förnybara energiprodukter till våra kunder tillsammans med nya tjänster. 

LÄS MER: Inte skett på flera år – bensinpriset ändras kraftigt

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen