Livsmedelsverket uppmanar – släng dessa varor omedelbart
Livsmedelsverket kommer med en uppmaning om matvaror.
Att veta vilka matvaror som måste slängas direkt, och vilka som håller ett tag till, är inte alltid det lättaste.
Livsmedelsverket vill öka kunskapen och därigenom minska matsvinnet.
Det finns dock matvaror som man absolut bör slänga, understryker myndigheten.
Kan vara farligt
När livsmedelsvaror har börjat mögla så kan man i vissa fall skära bort möglet med marginal, vilket skulle kunna leda till minskat matsvinn.
Samtidigt understryker Livsmedelsverket att det generella rådet är att inte äta mat som har möglat – det kan vara farligt.
– Mögelgifter kan vara mer eller mindre skadliga för hälsan och eftersom det inte går att se med blotta ögat om möglet är giftigt eller inte är Livsmedelsverkets generella råd att inte äta livsmedel som har möglat, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett uttalande.
Den generella regeln är alltså att slänga mögliga livsmedel direkt. Som exempel nämner Livsmedelsverket att bröd som har möglat alltid ska slängas, det räcker alltså inte att skära bort möglet. ”Bara” 62 procent känner till detta, enligt en undersökning.
LÄS OCKSÅ: Ica slår larm - allvarlig brist på populär produkt
Här är undantagen
Andra exempel på livsmedel som måste slängas direkt om de börjat mögla är mjuka och vattniga frukter och grönsaker, exempelvis tomater och päron. Även fikon, dadlar och vindruvor bör slängas direkt. Om det har bildats mögel i saft så kan det också spridas i hela flaskan, som därför bör slängas direkt.
Grundregeln är alltså att livsmedel som har möglat ska slängas direkt.
Det finns dock vissa undantag, där man kan ta bort den mögelangripna delen med marginal och äta resten.
– Det finns undantag och undersökningen visar att kunskapen kring mat som har möglat behöver öka, både för att minska risken att folk blir dåliga av maten och för att förebygga att mat slängs i onödan, säger Karin Fritz.
Bland mat som kan ätas när möglet tagits bort nämns citrusfrukter, förpackning med frukt, bär eller grönsaker, hårdost, nötter och torkad frukt, potatis, sylt och mos där man tillsatt minst 500 gram socker per kilo, samt äpplen.
Möglet bör i många fall skäras bort med minst två centimeters marginal.
60 procent skär bort mögel
Livsmedelsverkets undersökning visar att nästan 40 procent av konsumenterna alltid slänger möglig mat, medan drygt 60 procent försöker skära bort mögel från livsmedel.
Genom ökad kunskap kan man därför minska matsvinnet, menar Livsmedelsverket.
Samtidigt som det alltså är viktigt att understryka att de flesta livsmedel bör slängas om de är mögliga.
LÄS OCKSÅ: Storkedja återvänder - 42 butiker i Sverige
Foto: Tara Clark resp Daria Volkova
Text: Redaktionen