Hundratals barn har förts bort från Sverige
2023 08 23
Mängder av svenska barn utsätts för hedersrelaterat våld.
Det visar en ny kartläggning av SVT:s Uppdrag granskning.
Flera barn har dessutom förts bort från Sverige de senaste åren. Framför allt handlar det om unga tjejer som föräldrar fört utomlands mot deras vilja.
– Enligt utrikesförvaltningen har 538 barn och unga blivit bortförda i en hederskontext mellan 2018 och 2022, rapporterar SVT.
Placerades mil från föräldrarna
En av flera unga tjejer som förts bort är Nadia, som är född och uppväxt i Sverige.
I Uppdrag granskning berättar hon att hennes föräldrar tog henne till Jordanien när hon var under 15 år. I hemlandet hölls hon inlåst och utsattes för hedersvåld.
När hon var 19 år lyckades hon rymma genom att hoppa ut genom ett fönster. Hon kunde ta sig till Sverige och omhändertogs av socialtjänsten.
Socialtjänsten informerades av utrikesdepartementet om att Nadias familj hotat att döda henne. Trots hoten placerades hon endast några mil från föräldrarna.
– Jag är inte trygg. Det är inte bara en känsla, jag är inte trygg. De letar ju fortfarande efter mig, aktivt, säger hon i SVT:s program.
”Omänskligt”
Professor Henrik Belfrage är internationell expert på riskbedömningar vid hedersrelaterat våld.
När han intervjuas av Uppdrag granskning riktar han skarp kritik mot det svenska mottagandet av Nadia.
Experten har svårt att förstå att något sådant kan inträffa i Sverige.
– Det är faktiskt så att man undrar – kan det verkligen stämma? Det är ju extremt oprofessionellt, förstås, det är ju omänskligt!
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) har även kommenterat granskningen. Hon uppger att hon ”tyvärr inte blir förvånad” och att det finns ”jättestora brister” i skyddet som erbjuds till personer som är utsatta för hedersrelaterat våld.
Hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige
- I Sverige har flera studier genomförts för att försöka ge en bild av omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck.
- I Ungdomsstyrelsens rapport (nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) Gift mot sin vilja gjordes en nationell postenkät riktad till cirka 6 000 personer mellan 16 och 25 år.
- Av dem som svarade på enkäten var det fem procent som upplevde att föräldrar, religion eller kultur satte gränser för dem i valet av äktenskapspartner; 6,6 procent av kvinnorna och 3,8 procent av männen.
- Fem procent motsvarar cirka 70 000 individer i den åldersgruppen.
- De elever som inte får välja sin partner är betydligt oftare än andra utsatta för olika former av barnmisshandel, 88 procent hade utsatts för någon form av barnmisshandel någon gång under uppväxten jämfört med 42 procent.
Källor: Hedersförtryck.se, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor resp Allmänna barnhusets rapport
Arkivfoto: S. Wongsa
Text: Redaktionen