Hundratals akut sjuka av populär maträtt
2024 08 01
Hundratals svenskar har smittats tarmbakterien campylobacter under juli månad.
Det meddelar Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.
– De första veckorna i juli (1 juli-14 juli) ökade antalet rapporterade fall av campylobacter, som smittats i Sverige, till närmare 100 fall per vecka. Följande veckor (15 juli-28 juli) ökade antalet rapporterade fall ytterligare, till 160 respektive 210 fall per vecka, framhåller myndigheten.
Kyckling
Smittoutbrottet beror till stor del på att människor hanterar rå kyckling och tillagar kycklingen på ett felaktigt sätt.
– Ökningen sammanfaller med tidigare ökad förekomst av campylobacter i slaktkycklingflockar, uppger Folkhälsomyndigheten.
Den som drabbas av tarmbakterien cambylobacter insjuknar oftast akut efter 1–3 dygn.
– De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär, framhåller myndigheten.
Måste anmäla
Alla inträffade fall av campylobacterinfektion ska anmälas till landstinget och Folkhälsomyndigheten.
Detta eftersom infektionen klassas som en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom, enligt smittskyddslagen.
Antalet personer som varje år smittas av campylobacter i Sverige har dubblerats under de senaste 10 åren.
Livsmedel som riskerar att innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet är genomstekt.
Bakterien kan också finnas i andra köttslag.
Livsmedelsverket varnade
I slutet av juni varnade Livsmedelsverket för att ett ökat antal personer beräknas drabbas av campylobacterinfektion under sommaren.
Myndigheten gick ut med en uppmaning till alla som tillagar kyckling.
– Det är extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, betonade Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket, i ett uttalande.
Foto: G. Pappas
Text: Redaktionen