UTRIKES: Hotfullt ryskt utspel mot EU
2022 12 02
Ryska aktörer har reagerat efter att EU slagit fast ett pristak på rysk olja.
60 dollar per fat är priset framöver på rysk olja inom EU.
Det enades unionen om tidigare under kvällen, någonting som en polsk diplomat kunde bekräfta för bland annat Wall Street Journal.
Prisstaket planeras att införlivas redan på måndag, men ska först godkännas av G7-länderna.
"Kommer bli ett underbart ögonblick"
Putinregimen har hittills inte kommenterat fredagens EU-beslut. Däremot har reaktioner, hotfulla sådana, riktats mot EU från andra håll i Ryssland.
Bland annat från Rustam Tankajev, regimtrogen energiexpert, som säger att han ser fram emot en situation där Ryssland förnekar världens länder leverans av olja.
– Det kommer att bli ett underbart ögonblick som kommer att tillåta vårt land, utan att tappa ansiktet, att överge obekväma köpare, USA, EU och så vidare, som är fientliga mot Ryssland, säger han till den regimtrogna tidningen Izvestija.
Två alternativ
Även Pavel Zavalnyj, ordförande i statsdumans energiutskott, uttalar sig i samma tidning. Enligt honom finns det två alternativ framöver.
Ett mildare, där Ryssland reagerar återhållsamt men fortsätter att utnyttja särskilda “kryphål”.
Men också ett annat, betydligt värre, där Ryssland även försöker tvinga andra oljeländer att sluta leverera olja till EU och således få “hela världsmarknaden på knä”.
Målet med pristaket
Det stora målet med pristaket på rysk olja är enligt EU att slå mot Rysslands ekonomi, och i förlängningen även påverka förutsättningarna att stärka sina väpnade styrkor på slagfältet.
– EU-avtalet om ett oljepristak, samordnat med G7 och andra, kommer att minska Rysslands intäkter avsevärt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt Reuters.
– Det kommer att hjälpa oss att stabilisera de globala energipriserna, vilket gynnar tillväxtekonomier runtom i hela världen.
Varnat för "allvarliga konsekvenser"
Pristaket på 60 dollar är dock högre än vad rysk olja kostar idag, skriver nyhetsbyrån. Anledningen till priset är dock att man inte vill strypa flödet av rysk olja till världsmarknaden.
Det ger dock Rysslands ledare Vladimir Putin utrymme att avfärda västvärldens drag som meningslöst.
Diktatorn har tidigare hotat med att minska produktionen för att driva upp de globala oljepriserna ytterligare, och varnat för “allvarliga konsekvenser” om EU gör verklighet av planerna på pristaket.
– Putin betonade att sådana handlingar strider mot principerna för marknadsrelationer, uppgav Kreml i ett uttalande efter att presidenten talat med Iraks premiärminister på telefon.
Foto: Jaunt and Joy
Text: Redaktionen