Tonfisk på burk är en mycket vanlig vara i våra livsmedelsbutiker.
Men hur nyttigt är det egentligen?
Den frågan har två europeiska organisationer undersökt i en ny rapport, enligt Euronews.
Och resultatet som de har kommit fram till är oroväckande.
”Kolossal risk för folkhälsan”
Rapporten har tagits fram av de franska NGO:erna Bloom, som jobbar för att bevara den marina miljön, och Foodwatch, som är en konsumentorganisation.
I undersökningen har 150 burkar tonfisk från fem olika europeiska länder analyserats; Tyskland, Storbritannien, Spanien, Frankrike och Italien.
Resultaten visade att samtliga analyserade burkar innehöll kvicksilver.
Och inte nog med det: 57 procent av den analyserade tonfisken innehöll mer än 0,3 mg/kg, vilket i många fall ses som ett gränsvärde för andra typer av fisk.
– Vad vi i slutändan får på våra tallrikar är en kolossal risk för folkhälsan som inte tas på allvar, säger Karine Jacquemart, vd för Foodwatch i Frankrike, enligt kanalen.
Äter stora mängder tonfisk
En genomsnittlig europé äter över 2,8 kilo tonfisk per år. Det vanligaste är att man äter tonfisk på burk.
Konserveringsprocessen kan medföra att kvicksilverkoncentrationen fördubblas eller tredubblas, menar Bloom.
Enligt nuvarande europeisk standard är gränsvärdet för kvicksilver i tonfisk 1 mg/kg.
Bloom och Foodwatch menar att man tillåter alldeles för höga halter kvicksilver i tonfisk och att det utgör en fara för folkhälsan.
– Vi kommer inte att ge upp förrän vi har en mer skyddande europeisk standard, säger Karine Jacquemart.
Kan vara hälsofarligt
Organisationerna menar att tonfiskindustrins lobbyister har haft ett stort inflytande, vilket har lett till att européer inte skyddas i tillräckligt hög utsträckning.
Metylkvicksilver, som är den vanligaste kvicksilverformen när det gäller mat, anses bland annat kunna orsaka cancer.
Enligt WHO är metylkvicksilver extra farligt för gravida kvinnor och för barn.
Olika länder gör dock olika bedömningar, och exempelvis svenska Livsmedelsverket anser att det går bra för gravida kvinnor att äta tonfisk på burk.
Men Bloom och Foodwatch menar alltså att produkten är mer hälsofarlig än vad många tror och att man därför måste göra mer för att skydda konsumenter.
Foto: Marco Verch
Text: Redaktionen