Hotar att sparka minister – Samma dag som nya ministern börjat

2021 12 04

Redan 2 timmar och 24 minuter innan regeringen tillträtt gick Liberalerna ut och hotar med att ge en av ministrarna sparken.

Det handlar om den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll.

Upprörda

Bakgrunden är att Liberalerna är upprörda över att regeringen inte har fattat något beslut ännu om hur man ska gå vidare i planerna på att bygga ett slutförvar av kärnavfall. I nuläget används ett mellanlager i Oskarshamn för kärnavfallet men det väntas bli fullt om ett par år rapporterar SVT som framhåller att det kan leda till att kärnkraftreaktorer måste stoppas.

Anser att regeringen vägrar

– Efter 40 år av vetenskapliga och demokratiska förberedelser är allt klart för regeringens beslut om slutförvaret. Inget regeringsärende har någonsin varit så här väl förberett. Men regeringen vägrar, vilket nu på allvar hotar elförsörjningen, menar Liberalerna.

Lucia är deadline

– Om inte regeringen fattar ett beslut innan Lucia behöver Annika Strandhäll bytas ut mot en klimat- och miljöminister som gör sitt jobb, varnar Liberalerna i dag i en affischkampanj online.

Liberalerna gick ut med hotet klockan 10.43 på Facebook – det vill säga 2 timmar och 24 minuter innan Annika Strandhäll ens hade tillsatts.

Annars blir det misstroende

Nyamko Sabunis parti betonar att frågan om slutförvaret av kärnbränsle inte försvinner bara för att Per Bolund lämnat regeringen.

– Det är ett beslut som den nya miljö- och klimatminister måste se till att regeringen fattar innan luciadagarna — annars kommer Liberalerna medverka till att väcka misstroende mot den ansvariga ministern. Om inte ett beslut tas omgående kommer kvarvarande reaktorer behöva börja stänga ner från 2024 och då kan vi förvänta oss att situationen blir ännu värre. Klimatet kan inte vänta, det är dags att agera nu, anser Liberalerna i sin kampanj.

ANALYS

Liberalerna behöver få med sig minst ett parti till för att kunna väcka ett misstroende och det torde inte vara några problem. SD, KD och Moderaterna kan alla tänkas säga ja till L:s inriktning.

Nu när Miljöpartiet lämnat regeringen ökar dock sannolikheten för att regeringen kan hantera frågan snabbare inom regeringskansliet.

Krävs 175 röster

För Miljöpartiet är det viktigt att motverka kärnkraften men Socialdemokraterna har en mer öppen hållning. Om Socialdemokraterna inte hörsammar Liberalernas uppmaning så kan de söka samförstånd med Centern.

För att kunna avsätta Annika Strandhäll eller någon annan minister behöver L-SD-M-KD-sidan komma upp i 175 röster vilket kräver minst en röst från den andra sidan.

Centern nyckelparti

Centerpartiet kan då få en avgörande roll utifall Liberalerna går vidare och vill ge Annika Strandhäll sparken. Ett annat alternativ är att Regeringen Andersson (S) går vidare i frågan genom att till exempel säga ja till utökat mellanlager men avvaktar med processen för slutförvar.

Foto: Liberalerna FB resp. SKB, Curt-Robert Lindqvist

[yop_poll id="901"]