Hot om rysk revolution

2023 04 19

Ryska gruppen Arga Patrioter hotar med revolution om landet drar tillbaka sina trupper från Ukraina.

Den ultranationalistiska gruppen vill fortsatt se militär närvaro i Ukraina,  rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW (Institute for the Study of War).

Därför har gruppen argumenterat för revolution ifall Ryssland skulle inleda fredsförhandlingar eller dra tillbaka trupper.

Donetsk tidigare pro-ryska guvernör, Pavel Gubarev, är en av gruppens medlemmar. Han anser att en revolution är nödvändig för att Ryssland ska gå segrande ur kriget. 

– Ryssland kan inte vinna kriget utan en revolution, antingen inifrån regeringen eller samhället. Oligarker, agenter, etniska maffian och nationalistiska separatister kommer inte gå med på en reformation av institutionerna för att stödja krigsinsatsen, säger Gubarev enligt ISW.

Reella hot eller tomma löften

Pavel Gubarevs trovärdighet ifrågasätts av bland annat den före detta officeren Igor Girkin. Numera militärbloggare och politisk nationalist.

– Gubarevs åsikter representerar inte majoriteten av Arga Patrioter. Varje revolution börjar med en kupp från toppen och det är inget Gubarev eller hans anhängare har någon chans till eftersom ingen har starka kopplingar till Kreml, framhåller Girkin.

Georgiy Fedorov, ledare för den västvänliga ideella organisationen Civil Solidaritys, konstaterar att det politiska läget kan utvecklas i olika riktningar beroende på hur det går i kriget.

Fedorov menar att om Ukraina är framgångsrika så kommer chanserna för förändring i Kreml vara större.

– Däremot konstaterar han att det är osannolikt att Putin skulle förlora makten under de politiska förändringarna, även om vissa regioner och maktpersoner förbereder ett sådant utfall, skriver ISW. 

Tidigare hot mot Putin

Den här sidan har tidigare rapporterat om hot mot Putins ställning som ledare efter den så kallade Pentagonläckan.

I ett av de läckta dokumenten framgår det att två av Putins närmaste män, försökte sabotera kriget i Ukraina. Rysslands nationella säkerhetsrådssekreterare Nikolaj Patrusjev och den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov.

De två topparna ska ha konspirerat för att avsätta Putin medan han behandlades för påstådd cancer i början av mars.

Bland annat beordrade Gerasimov en truppförflyttning till södra Ukraina, som var ogynnsam för ryska militären.

LÄS MER: Två toppnamn försöker störta Putin från makten

Foto: A. Jawfox resp President of Russia Office

Text: Redaktionen