VASALOPPET: Hot om aktion uppmärksammas

2023 03 05

Idag, söndag, startar det klassiska Vasaloppet.

Tävlingen, som har en speciell plats i hjärtat hos många i svenska folket, är en nio mil lång skidtävling för såväl elitåkare som vanliga motionärer.

Längdåkarna startar i Berga By i Sälen och går i mål i Mora. Tävlingen har funnits i drygt 100 år och är varje år en stor folkfest. 

Men i år hotas arrangemanget av sabotage. 

Uppmärksammat på Twitter 

Det är på sociala medier som hotet uppmärksammas.

I Twitterflödet skildrar mängder med människor hur de följer loppet framför tv:n, ofta med frukost och kaffe på soffbordet. 

– Vasaloppet, fantastisk tv och markerar slutet på vintern och början på våren, skriver till exempel en användare. 

"Vasaloppet hotas" 

Men det är inte bara hejarop och morgonmys som lyfts fram i flödet. Flera användare har nu uppmärksammat hur miljöaktivistgruppen Greenpeace hotar att förstöra loppet med någon form av sabotage. 

– Vasaloppet för herrarna hotas. Klimataktivister från Greenpeace kritiserar tävlingens samarbete med oljebolaget Preem – och hintar om eventuella aktioner under loppets gång, twittrar användaren Albin Hellström med ett tusental följare, och hänvisar till en artikel i Aftonbladet.

Blandade åsikter 

Albin Hellström är inte ensam om att ha fått nys om nyheten. 

– Vasaloppet pågår för fullt. Minusgrader och gott om snö. Vasaloppet oroas över att  miljöterrorister skall sabotera tävlingen, twittrar en annan upprörd användare.

Miljöorganisationen får dock även stöd. 

– Svårt att inte hålla med Greenpeace här. Så stark ansiktsätarleopardpartietaura över Vasaloppets samarbete med Preem, framhåller opinionskontot “Fruktansvärda fel på regnet” med nästan 10 000 följare.

"Använder greenwashing"

På sin hemsida skriver Greenpeace att Vasaloppet används för greenwashing och anklagar oljebolaget Preem för att ljuga om att bidra till ett arbete som gynnar klimatet.

– Sanningen är att deras produkter i allra högsta grad bidrar till den globala uppvärmning som direkt hotar Vasaloppets överlevnad, framhåller organisationen.

Snön smälter: "Måste få ett slut"

Greenpeace menar att utsläppen från Preem alltså bidrar till att den snö som Vasaloppet är beroende av riskerar att försvinna,. då snötäcket på norra halvklotet minskar.

– Mitt i en brinnande klimatkris. Detta måste få ett slut, uttrycker organisationen.

På sin hemsida har man satt upp ett mål om att få in 50 000 underskrifter för att tvinga Preem att lämna Vasaloppet.

Över 15 000 deltagare

Miljoner människor över hela världen följer Vasaloppet på tv varje år. 

I deltar 15 800 deltagare. 

Den genomsnittliga sluttiden för samtliga som deltagit i tävlingen sedan 1922 är knappt åtta timmar.

Arkivfoto: Vasaloppet

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen