Hoppfullt besked för alla som ska handla mat
2023 05 04
Trenden går i rätt riktning för alla som hoppas att maten ska bli billigare.
Matpriserna sjunker.
Det för många hushåll glädjande beskedet bekräftas nu på torsdagsmorgonen när nya siffror presenteras, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
– Enligt den oberoende sajten Matpriskollen sjönk matpriserna med 0,4 procent i april jämfört med i mars.
Markerar trendbrott
Minskningen må låta liten.
Vad som dock är viktigt att veta i sammanhanget är att förändringen markerar ett trendbrott som pågått i åratal.
– Enligt Matpriskollen är det första gången på flera år som matpriserna sjunkit från en månad till en annan, framhåller Ekot.
Slår igenom i butikerna
Redan i slutet av förra veckan kunde det konstateras att sänkta matpriser på vissa varor nu börjar slå igenom i butikerna.
– Frukt och grönt går in i säsong nu. Gurkorna blir billigare, tomaterna blir billigare, förklarade Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, för Dagens Nyheter.
– Generellt ser vi även en prispress på mejeriprodukter nu.
Dagens siffror gäller dock inte enbart frukt och grönt och mejerivaror utan avser den totala förändringen för butikernas hela sortiment.
Arla sticker ut
Siffrorna som Matpriskollen idag offentliggör är en fortsättning på ett pressmeddelande som skickades ut förra måndagen.
Där konstaterades att det är Arla som är bäst i klassen när det gäller att sänka priserna på mejerivaror.
Anledningen till att frukt och grönt sjunker beror på att vi rör oss in i skördesäsongen och ledtiden förkortas rejält.
Siffror från april
Nedan ser du några av de mest betydande prisförändringarna under perioden mellan 20 mars och 17 april.
Störst förändringar bland mejerivaror:
- Kvarg & Cottage Cheese -2,4 procent
- Matfett -2,2 procent
- Fil & Yoghurt -0,8 procent
- Mjölk & Grädde -0,5 procent
- Créme Fraiche & Gräddfil -0,3 procent
Störst förändringar bland frukt och grönt:
- Aubergine & Zucchini -22,1 procent
- Gurka -14,6 procent
- Blomkål & brocolli -6,0 procent
- Jordgubbar -5,9 procent
- Vindruvor -5,6 procent
- Tomat -5,3 procent
- Apelsin -3,9 procent
- Rabarber -3,2 procent
- Avokado -3,0 procent
Källa: Matpriskollen
Foto: Jessica Gow, Ica-Gruppen
Text: Redaktionen