JUST NU: Höjer tonläget mot Ryssland

2022 04 11

Sverige kräver att EU inför oljesanktioner mot Ryssland.

Det bekräftar utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens möte med medlemsländernas utrikesministrar.

– Vi har tagit ett steg när det gäller kol, men vi måste gå vidare också. Framförallt när det gäller olja, säger Ann Linde till SR Ekot.

Nytt tonläge

Regeringen har framfört att Sverige  är för sanktioner från EU som slår mot rysk export av kol, olja och gas.

Samtidigt har Sverige tidigare utryckt en förståelse för de länder som har ett stort beroende av rysk energi.

Men under dagens toppmöte i Luxemburg ska den svenska utrikesministern ändrat tonläge och istället krävt hårdare sanktioner, erfar SR.

Sjätte sanktionspaket dröjer

EU har precis beslutat om ett femte sanktionspaket mot Ryssland. Det innehöll ett köpstopp av rysk kol.

Unionen diskuterar just nu detaljerna i ett sjätte sanktionspaket, som EU snart väntas presentera. Paketet kan enligt flera medier innehålla sanktioner mot den ryska oljesektorn, som inbringar betydligt större inkomster än den ryska kolsektorn.

Enligt utrikesministrarna från Irland, Nederländerna och Litauen arbetar EU med ett oljeembargo mot Ryssland, erfar Reuters.

Flera länder är kritiska

Varje vecka betalar EU-länderna flera miljarder euro för import av rysk olja och gas. Pengar som kan användas av Ryssland för att finansiera kriget i Ukraina.

Trots detta faktum är flera EU-länder fortsatt kritiska till att strypa importen av olja och gas från Ryssland. Länder som Tyskland, Ungern och Österrike är oroade över att ett stopp skulle slå hårt mot deras ekonomier.

Sådana sanktioner kan således dröja. Det krävs ett enat EU för att stoppa importen.

Inget snabbt beslut

– Det kommer inte att vara ett snabbt beslut uppfattar jag det som. Men vi ligger på. Jag uppskattar också att det finns flera länder som ligger på eftersom detta är så viktigt, säger Ann Linde till SR.

Foto: President of Russia Office resp M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen