Högsta dödsantalet på ett dygn i EU-land

2021 11 14

Trots att Europa ligger längst fram med vaccineringarna så förvärras nu läget i land efter land – främst beroende på att många ännu inte vaccinerats.

Det slår myndigheterna fast i flera länder och ett av länderna som drabbas av ett försämrat läge är Bulgarien som registrerar det högsta dödsantalet på ett och samma dygn.

Rekordhögt dödsantal på ett dygn

I går drabbades Bulgarien av 334 dödsoffer till följd av covid-19 rapporterar Reuters som konstaterar att Bulgarien därmed registrerar det högsta antalet döda på ett dygn sedan pandemin startade.

Landet ligger i botten när det gäller vaccineringstakten i EU då bara 27 % är fullvaccinerade och endast 30 % fått dos 1.

Beror på konspirationsteorier

Konspirationsteorier florerar brett i Bulgarien vilket nu slår hårt mot landets sjukvård i samband med att Bulgarien är inne i en fjärde våg av pandemin.  Enligt Reuters vårdas mer än 8 500 personer på sjukhus varav 734 ligger på intensiven.

Infört vaccinpass

I ett försök att få befolkningen att inse vikten av att vaccinera sig har Bulgarien infört vaccinpass till många inomhusutrymmen. Men vaccinationstakten går ändå trögt och ytterligare en orsak är bristande tilltro till landets myndigheter samt att en del politiker går ut med felaktig information i samband med parlamentsvalet som hålls den 14 november i Bulgarien.

ANALYS
Pandemin är långt i från över och det är inte bara i länder som Bulgarien som läget förvärras utan även i Norge och Danmark. Sett till hur alla tidigare pandemivågor utvecklats samt att Sverige nu går in i en kallare årstid vore det mycket förvånande om inte Sverige också drabbas av ett förvärrat läge inom kort.

Foto: M. Majnun