Högsta antalet nya smittfall på fem veckor – Ökar i dessa 11 regioner

2021 08 01

Smittspridningen i Sverige är nu på högsta nivån på fem veckor och antalet nya fall ökar i 11 av landets regioner.

– Vi har en viss ökning nu men man ska komma ihåg att det är fortfarande på väldigt låga nivåer. Pandemin är inte över, framhåller Anders Tegnell som vill påminna alla om att hålla avstånd och undvika trängsel med mera.

Upp med 42 %

Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport visar en ökning i Sverige av antalet nya smittade för senaste veckan med 42 % jämfört med veckan innan. Antalet nya smittfall var 2 637. Men det är långt under toppnivåerna på cirka 40 000 fall per vecka i våras.

Antal nya smittade i Sverige:

◾Vecka 29: 2 637

◾Vecka 28: 1 855

◾Vecka 27: 1 500

◾Vecka 26: 2 100

◾Vecka 25: 1 900

Risk för 4:e våg

Den stora frågan är om Sverige kommer att få en stor fjärde våg eller inte, vilket har drabbat flera länder i Västeuropa. I nuläget ökar smittan i följande regioner:

🔸 Stockholm

🔸 Västra Götaland

🔸 Skåne

🔸 Gotland

🔸 Halland

🔸 Kalmar

🔸 Kronoberg

🔸 Värmland

🔸 Västerbotten

🔸 Västernorrland

🔸 Örebro

– Smittspridningen har fortsatt att öka i delar av Europa och i ett flertal andra länder vilket innebär en risk även för svenska resenärer. Det gäller framförallt de som är ovaccinerade, framhåller Folkhälsomyndigheten.

ANALYS

Ju fler som vaccinerar sig desto färre blir svårt sjuka och desto färre riskerar att dö. Dessutom betonar vaccinsamordnare Richard Bergström att det är viktigt att vaccinera sig så att risken för nya mutationer minskar.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="437"]