– Högerextremisterna på väg få inflytande på allvar

2021 06 22

– Det finns verkliga konsekvenser för verkliga människor om vi får en moderatledd regering som sitter fullständigt i knäet på Sverigedemokraterna.

Det säger Miljöpartiets ledare Märta Stenevi som gärna ser att Januariavtalet ersätts med ett Juniavtal.

– Högerextremismens parlamentariska gren är på väg att få inflytande i Sveriges riksdag på allvar. Och jag är väldigt angelägen att försöka hitta en lösning på det och hitta en stabilitet och en regering som kan hålla det inflytandet borta, säger MP-ledaren Märta Stenevi till TV4.

Klimat och jämställdhet

Hon framhåller att partier som delar värderingar bör inleda förhandlingar.

– När det gäller vikten av att hejda klimatförändringarna, hålla högernationalisterna borta och jämställdhetsfrågor. S, MP, V och C har stora skillnader i vissa frågor men vi har också väldigt mycket gemensamt i andra frågor. Om vi hade kunnat börja i vad kan vi göra gemensamt. Kan vi hitta en överenskommelse som är som ett Juniavtal istället för ett Januariavtal. Det krävs att man både kan sätta sig vid ett bord men också göra kompromisser. Det är bara så vi kan komma ur det här, säger Märta (MP)

M i knäet på SD

– Jag är ju väldigt angelägen om att vi ska i alla fall kunna göra ett försök. Kan de fyra partier som faktiskt har en liten majoritet i riksdagen och som delar grundläggande värderingar göra ett ärligt och uppriktigt försök att lösa den här problematiken och inte ge högerextremismen inflytande i svensk politik. Det finns verkliga konsekvenser för verkliga människor om vi får en moderatledd regering som sitter fullständigt i knäet på Sverigedemokraterna. Det är ett scenario som jag i alla fall är beredd att sitta i många och långa samtal för att undvika, säger MP-ledaren till TV4 Nyhetsmorgon. Se hela intervjun här.

[yop_poll id="244"]