Historisk vargjakt

2022 10 28

Årets vargjakt i Sverige blir den största i modern tid.

Totalt får 75 vargar skjutas och för första gången någonsin kommer jakten att utgå från båda sidor om gränsen till Norge, rapporterar SVT Nyheter.

Beslutet har tagits av fem länsstyrelser i de vargtätaste länen – Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Värmlands län.

I Värmland får 30 vargar skjutas enligt de nya direktiven.

– Det är glädjande. Folk här gillar inte när vargen tränger dem ända in på fötterna, säger Viktor Styffe, ordförande i Finnskoga-Dalby jaktvårdskrets i norra Värmland, till SVT.

”Vi är bestörta”

Det historiska beslutet har mött hård kritik. Jaktbeslutet har överklagats i både Sverige och Norge.

– Vi är bestörta. Det här är exceptionellt, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Svenska naturskyddsföreningen, till SVT Nyheter.

Arnold Håpnes på den norska motsvarigheten instämmer.

– Det som förbereds nu är helt horribelt. Det här är en kritiskt hotad art, säger han enligt tv-kanalen.

Vid midnatt gick tiden ut för att överklaga beslutet.

”En väldig oro”

Viktor Styffe anser att beslutet är nödvändigt.

–  Det är svårt att förklara för folk som inte bor här. Vargen drar sig närmare och folk ser den från husen. Det skapar en väldig oro.

Beslut i somras

I juni beslutade Naturvårdsverket att överlåta  möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

– När referensvärdet för varg är uppnått för hela Sverige och ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån för en art kan Naturvårdsverket överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet, skrev myndigheten i ett pressmeddelande.

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Fakta

Jakt på varg

  • Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former.
  • För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.
  • Så gott som all vargjakt beslutas av länsstyrelsen.
  • De som planerar att jaga varg behöver  läsa länsstyrelsens beslut om jakt för aktuellt län eller område och känna till hur många djur som finns kvar på tilldelningen i området.
  • Källa: Naturvårdsverket

Foto: M. Weiler

Text: Redaktionen