JUST NU: Historisk vapenleverans har nått fram till Ukraina

2022 03 26

1 500 missiler från Tyskland har nu nått fram till Ukraina bekräftar president Zelenskys regering.

Det är den omtalade vapenleveransen från Tyskland som nu kommit fram till Ukrainas Väpnade Styrkor rapporterar tyska nyhetsbyrån PA.

Historisk förändring

Vapenleveransen har stor historisk betydelse då Europas folkrikaste land och största ekonomi tidigare avhållit sig från att sända vapen till krigförande länder.

Efter andra världskriget beslutade sig tyskarna för att till varje pris mana till dialog vilket fått kritik i lägen då omvärlden bedömt att dialog inte ger resultat – som i fallet med Putinregimen.

Vill hjälpa Ukraina

Men två dagar efter den ryska diktaturens anfallskrig mot Ukraina kom det historiska skiftet från Tyskland. Och nu på morgonen kommer beskedet att en tysk vapenleverans har nått fram till Ukrainas armé.

Stor vapenleverantör

– Vi är en av de största vapenleverantörerna i detta läget. Det gör oss inte stolta men det är ett måste för oss när det gäller att hjälpa Ukraina, säger Tysklands utrikesminister tillika tyska Miljöpartiets partiledare Annalena Baerbock.

Miljöpartiet

Miljöpartiet de Gröna i Tyskland har länge varit det parti som riktat hårdast kritik mot Putinregimen och den ryska diktaturen och partiet har nu även fått med sig flera av de andra partierna som skärpt sin kritik som tidigare varit betydligt mer nedtonad.

Missiler och maskingevär

Vapenleveransen består av 1 500 Strela-missiler vilket är bärbara luftvärnsrobotar som kan användas för att skjuta ned flygplan och helikoptrar.

Tyskarnas vapenleverans innehåller även maskingevär.

Mer vapen på väg

Regeringen Scholz har fått kritik för att sända för lite och för svaga vapen och utrikesministern lovar nu att mer vapen är på väg från Tyskland till Ukraina.

Text: Redaktionen

Foto: Ukraine Ground Forces