JUST NU: Historisk räntehöjning

2022 06 30

Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter.

Det meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande.

Det är den största höjningen på 22 år.

Inflationen

Riksbanken uppger att den stigande inflationen i Sverige är anledningen bakom den drastiska höjningen. Risken har ökat för att den höga inflationen ska bita sig fast i pris- och lönebildningen.

– Riksbanken behöver därför agera med penningpolitiken för att se till så att inflationen återgår till målet, står det i pressmeddelandet.

Förutspår ytterligare höjning

Inflationen har stigit snabbt och väntas vara kvar på över sju procent under resten av året. 

Riksbanken förutspår att styrräntan kommer att höjas ytterligare framöver.

–  För att se till att inflationen återgår till målet och motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja styrräntan från 0,25 till 0,75 procent. Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år, fastlår Riksbanken.

Historisk händelse

Senaste gången en så kallad dubbelhöjning av styrräntan inträffade var i februari 2000, då Riksbanken höjde styrräntan med 50 punkter. Från 3,25 till 3,75 procent.

Flera exporter har räknat med en höjning.

– Hela syftet med höjningen är att dämpa inflationen, så förhoppningsvis får vi se en lägre inflation nästa år, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, till SVT Nyheter.

Han tillägger:

– Det är svårt för Riksbanken. Vi är en liten ekonomi i en stor värld. Den stora bilden är att vi importerar inflation. Så det absolut viktigaste för att få ner svensk inflation är nog att den europeiska centralbanken höjer räntorna och lyckas få ner inflationen.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen