JUST NU: Historisk händelse – Ryssland på väg mot statsbankrutt

2022 04 15

Ryssland är på väg mot statsbankrutt. För första gången sedan den ryska revolutionen 1917.

Det konstaterar kreditvärderingsinstitutet Moody's, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Betalade i Rubel

Bakgrunden till Rysslands konkurshot föranleddes av två betalningar i början av april. Då betalade Ryssland två statsobligationer i rubel istället för i dollar.

Enligt den rådande definitionen kan därmed landet betraktas som "bankrutt" i början av maj om ingenting görs, konstaterar Moody's,.

– Obligationskontrakten rymmer inga bestämmelser om återbetalning i någon annan valuta än dollar, skriver institutet.

Första gången sedan revolutionen

Om Ryssland förklaras statsbankrutt skulle det vara Rysslands första stora konkurs på obligationsmarknaden sedan den ryska revolutionen 1917, uppger Reuters.

Det skulle hittills vara den värsta konsekvensen av Moskvas uteslutning från det västerländska finansiella systemet, även om Kreml säger att västvärlden har tvingat fram en statsbankrutt genom sanktioner som har lamslagit den ryska ekonomin.

Stort symboliskt värde

Eftersom Ryssland inte kan låna och inte vill låna just nu kommer statskonkursen till stor del vara symboliskt och en slutmarkör för Rysslands försök att integreras i västvärldens finansiella system efter kalla krigets avslut, skriver Moody's.

Institutet konstaterar att Rysslands ekonomi går mot den värsta nedgången sedan åren efter Sovjetunionens fall 1991. Inflationen och kapitalflykten i landet är skyhög.

Konsekvenser för Ryssland

Till skillnad från företag finns det inga fastställda konkursförfarande för stater. Det innebär att tillgångar inte tas med tvång. De exakta följderna vid en statsbankrutt är således en fråga mellan det berörda landet och långivarna.

Långivare kan via juridisk väg begära utmätning på några av landets tillgångar. Men det är en svår juridisk process som kan pågå i flera år.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen