JUST NU: Hennes man ska avrättas – kräver möte med ministern

2022 05 11

Iran har meddelat att den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas den 21 maj.

Djalali greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet 2016 och har varit fängslad i diktaturen sedan dess. Året efter gripandet meddelade Iran att han döms till döden.

Den tidigare forskaren i katastrofmedicin vid Karolinska institutet anklagas för spioneri.

Domen kommer att verkställas

Under gårdagen meddelade Iran att landet inte kommer att gå med på ett fångutbyte med Sverige.

– Djalali har dömts till döden på flera anklagelser och domen är slutgiltig. Domen kommer att verkställas, sa Zabihollah Khodaian, talesperson för det iranska rättsväsendet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Känner sig ignorerad

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia anser att den svenska regeringen har ignorerat hennes krav. Hon kräver ett personligt möte med utrikesminister Ann Linde (S). Hennes förhoppning är att Sverige ska kunna nå en diplomatisk lösning innan domen verkställs.

– Det krävs omedelbar handling i min makes fall nu. Jag vet inte varför de har ignorerat mig, varför de inte vill lösa min makes problem. Han är oskyldig. Det är ofattbart, säger Vida Mehrannia till SvD.

Fick beskedet via medier

Vida Mehrannia berättar att hon fick beskedet om datumet för hennes mans avrättning via medier.

Hon medger att hon varit i kontakt med regeringen, men anser att Sverige inte gör tillräckligt.

”Vill inte lösa problemet”

– De har sagt att de har tagit upp vårt fall på den högsta nivån. Men inget händer. Jag förstår inte vad de har gjort de här sex åren. Vi är under hemsk press, säger hon till tidningen och tillägger:

– Stressen är enorm. Det är som en mardröm. Jag är så rädd att något ska hända min make. Vad ska jag göra nu? I sex år har jag kämpat, men inget händer. Sverige vill inte lösa problemet.          

Öppet brev till regeringen

Vida Mehrannia har skrivit ett öppet brev till regeringen.

– Jag vädjar till dig, minister Ann Linde, att lyssna på oss och träffa mig personligen. Min vädjan är brådskande, skriver hon i brevet.

I brevet nämner hon även att datumet för hennes mans avrättning fastställdes samma dag som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Sverige.

Den 60-årige iraniern misstänks för folkrättsbrott och mord. Tiotals personer har pekat ut honom som delaktig i avrättningarna av tusentals politiska fångar i Iran 1988, rapporterar Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen