JUST NU: Hennes man ska avrättas – kräver möte med ministern

2022 05 11

Iran har meddelat att den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas den 21 maj.

Djalali greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet 2016 och har varit fängslad i diktaturen sedan dess. Året efter gripandet meddelade Iran att han döms till döden.

Den tidigare forskaren i katastrofmedicin vid Karolinska institutet anklagas för spioneri.

Domen kommer att verkställas

Under gårdagen meddelade Iran att landet inte kommer att gå med på ett fångutbyte med Sverige.

– Djalali har dömts till döden på flera anklagelser och domen är slutgiltig. Domen kommer att verkställas, sa Zabihollah Khodaian, talesperson för det iranska rättsväsendet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Känner sig ignorerad

Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia anser att den svenska regeringen har ignorerat hennes krav. Hon kräver ett personligt möte med utrikesminister Ann Linde (S). Hennes förhoppning är att Sverige ska kunna nå en diplomatisk lösning innan domen verkställs.

– Det krävs omedelbar handling i min makes fall nu. Jag vet inte varför de har ignorerat mig, varför de inte vill lösa min makes problem. Han är oskyldig. Det är ofattbart, säger Vida Mehrannia till SvD.

Fick beskedet via medier

Vida Mehrannia berättar att hon fick beskedet om datumet för hennes mans avrättning via medier.

Hon medger att hon varit i kontakt med regeringen, men anser att Sverige inte gör tillräckligt.

”Vill inte lösa problemet”

– De har sagt att de har tagit upp vårt fall på den högsta nivån. Men inget händer. Jag förstår inte vad de har gjort de här sex åren. Vi är under hemsk press, säger hon till tidningen och tillägger:

– Stressen är enorm. Det är som en mardröm. Jag är så rädd att något ska hända min make. Vad ska jag göra nu? I sex år har jag kämpat, men inget händer. Sverige vill inte lösa problemet.          

Öppet brev till regeringen

Vida Mehrannia har skrivit ett öppet brev till regeringen.

– Jag vädjar till dig, minister Ann Linde, att lyssna på oss och träffa mig personligen. Min vädjan är brådskande, skriver hon i brevet.

I brevet nämner hon även att datumet för hennes mans avrättning fastställdes samma dag som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Sverige.

Den 60-årige iraniern misstänks för folkrättsbrott och mord. Tiotals personer har pekat ut honom som delaktig i avrättningarna av tusentals politiska fångar i Iran 1988, rapporterar Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen