UKRAINA: Hemska uppgifter från Europas största kärnkraftverk

2022 10 18

Två chefer på kärnkraftverket Zaporizhzhia i Ukraina har kidnappats av ryska styrkor.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Cheferna som förts bort av de ryska soldaterna är dels kraftverkets chef för informationsteknologi, Oleh Kustyukov, samt Oleh Oshek, assistent till anläggningens direktör.

Uppgifterna bygger på ett uttalande av det ukrainska energibolaget Energoatom på sociala medier.

– För närvarande är ingenting känt om deras vistelseort eller tillstånd, framhåller bolaget på appen Telegram,

Drivs med nödgeneratorer

Kärnkraftsanläggningen ockuperades av ryska styrkor kort efter att Rysslands diktator Vladimir Putin beordrade invasionen av Ukraina i februari.

Under gårdagen drevs kraftverket med hjälp av nöddieselgeneratorer efter att rysk beskjutning hade kapat dess externa strömförsörjning, skriver Reuters med hänvisning till Energoatom.

Enligt bolaget startade reservgeneratorerna efter att den enda transformatorstation som försörjer anläggningen med el från det ukrainska nätet hade skadats natten till måndagen.

Försöker undvika härdsmälta

Anläggningens sex reaktorer har varit avstängda i flera veckor.

Trots detta behövs en konstant tillförsel av elektricitet för att kyla ned kärnbränslet, vilket i annat fall skulle kunna förhindra en härdsmälta.

Enligt Energoatom riktar sig nu Ryssland in på samtliga transformatorstationer som förser ukrainska kärnkraftverk med el.

– Under de senaste dagarna har de ryska inkräktarna, som beskjutit hela Ukrainas territorium, medvetet riktat in sig på transformatorstationer anslutna med högspänningskommunikationsledningar till ukrainska kärnkraftverk, framhäver Energoatom på sin hemsida.

Det ryska statliga atomenergiföretaget Rosatom har inte kommenterat anklagelserna.

Illavarslande tecken

Att Zaporizhzhia drivs av nöddieselgeneratorer är ett illavarslande tecken.

För en dryg månad sedan övervägde Ukraina att stänga ned hela verksamheten, just på grund av att striderna gör det svårt att få tag på diesel.

– Den fortsatta försämringen av situationen och den långvariga bristen på strömförsörjningen från en extern elkälla kommer att tvinga oss att sätta in dieselgeneratorer i beredskap, sade chefsinspektören Oleh Korikov för en månad sedan enlgit CNN.

Han tillade:

– Och det är extremt svårt att fylla på dieselbränseltillförseln under kriget.

Arkivfoto: Y. Alarie

Text: Redaktionen