Hemska anklagelser mot flera svenskar – är oskyldiga
2024 10 22
Ett flertal svenskar anklagas för hemska brott, trots att de är oskyldiga.
Många personer i Sverige har på senare tid anklagats för allvarliga brott.
Det handlar bland annat om anklagelser som rör barnpornografibrott, pedofili och andra sexualbrott, rapporterar TV4.
Men anklagelserna är falska och riktar sig mot oskyldiga.
Innehåller hot
Många svenskar har utsatts för dessa anklagelser via mejl.
Mejlen ser ut att komma från Polismyndigheten och ger ett mycket trovärdigt och myndighetsmässigt intryck.
Mejlen ger intryck av att det finns bevis för att mottagaren har tittat på olagligt bild- eller videomaterial med minderåriga. ”Bevisningen” påstås bestå av exempelvis av chatthistoriker eller bilder från mottagaren webbkamera, enligt kanalen.
Mottagaren krävs ofta på stora summor pengar, hundratusentals kronor. Enligt mejlet kommer man att bli gripen om man inte svarar inom två dygn.
– Jag kan konstatera att anledningen till att man ser det här komma och gå är att det fortfarande är lönsamt för de som skickar ut dem här. Det är någon eller några som väljer att betala. Därför slutar de aldrig skicka, säger kriminalkommissarie Jan Olsson till TV4.
Tar hjälp av AI
Eftersom bedragarna som skickar dessa bluffmejl tar hjälp av AI, har det numera blivit allt svårare att se att mejlet inte är äkta, alltså att det egentligen inte kommer från polisen eller andra myndigheter.
De allra flesta går inte på bluffen i alla fall, men det kan räcka att någon enstaka går i fällan för att det ska vara lönsamt för bedragarna.
– Är det en på 10 000 som faller för knepet, då är det klart att de fortsätter med det här, säger Jan Olsson till kanalen.
Polisens råd mot bluffmejl
Polisens råd är att man inte ens bör öppna mejl av det här slaget, eller de filer som kan vara bifogade, då dessa kan innehålla skadlig kod.
Bluffmejl av olika slag är ett stort problem som polisen försöker att motverka.
Polisens råd är att man ska vara misstänksam om man får mejl eller sms där man till exempel uppmanas att klicka på en länk och lämna känsliga uppgifter, exempelvis koder och personuppgifter.
Banker och seriösa företag skickar inte sådana meddelanden, och detsamma gäller myndigheter. Och polisen delger inte misstanke om brott via mejl.
Man bör heller aldrig lämna ut kortuppgifter eller personliga uppgifter, skriver polisen på sin hemsida.
Text: Redaktionen