Hemköp inför 18-årsgräns på specifik frukt

2023 09 04

Ett elakt skolskämt utanför Göteborg fick allvarliga konsekvenser.

Gänget på Torpskolan i Lerum tyckte att de hade kommit på en bra idé när de bestämde sig för att spela sina skolkamrater ett spratt.

Barnen hade gått till sin lokala livsmedelsbutik för att inhandla någonting som skulle ge en extra krydda till lunchen: chilisorten Carolina reaper.

Världens starkaste chilifrukt enligt Guinness rekordbok.

Frukten smugglades därefter in i skolmaten, rapporterar Göteborgs-Posten.

Kaskadspydde

Följderna blev katastrofala.

Omkring ett dussin elever fick i sig den extremt starka frukten utan att de visste om det.

– De hade både lurat andra att käka det och gömt det i andras mat i matsalen. Så de spydde på toaletterna och en fick andnöd och vi fick skicka hem en som blev dålig, säger Torpskolans skolvärd Janne Olsson till tidningen.

En del elever hann inte ens in på toaletterna utan kräktes i korridorerna.

Inför 18-årsgräns

Chilifrukten i fråga inhandlades på Hemköp i Lerum.

Ingen annan butik i området erbjuder så stark chili.

Hemköps butikspersonal berättar för GP att man varnat barn för att köpa den och ta det försiktigt.

Men efter händelsen på Torpskolan tar man nu ytterligare ett steg.

Det blir 18-årsgräns på Carolina reaper framöver. När man försöker köpa varan i självscanningen blinkar det rött och kunden måste visa legitimation.

– Jag pratade med skolan och bad dem säga till oss om det fortsätter på något sätt eller att man stjäl dem, då hade vi slutat sälja dem, säger Fredrik Lindqvist, som jobbar på Hemköp, till GP.

Även på ägg

Det är inte första gången som en svensk butik krävt att kunden ska vara myndig för att få köpa livsmedel – även om det inte handlar om alkohol eller tobak.

Samma sak gjordes på ICA i samband med Halloween förra året, även det i Göteborg.

Bakgrunden var att man då ville sätta stopp för ungdomar som köper ägg för att attackera förbipasserande fordon eller kasta dem på andra människor.

– Äggkastning förstör. Det har tidigare år skrivits i olika Facebookgrupper att ungdomar kastat ägg på fönster och husfasader, rapporterade TV4 då.

"Inget roligt bus"

Enligt ICA:s butikschef Johanna Karlsson  var åldersgränsen ett nödvändigt ont och man ansåg att det var viktigt att bidra för att hindra ungdomarna.

– Äggkastning är inget roligt bus, framhöll butikschefen till tv-kanalen vid tillfället.

Arkivfoto: Thuresson

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen